nlc.hu
Gasztro
Szilvaszezon: 3 kipróbált sütirecept

Szilvaszezon: 3 kipróbált sütirecept

Nyersen is isteni, de összedobhatunk belőle lekvárt, befőttet, sőt húsételek kísérőjeként is megállja a helyét. Ám az érett és lédús szilva tökéletesen alkalmas arra, hogy ínycsiklandó sütemény készüljön belőle. Íme 3 letesztelt recept.
 Tejfölös-szilvás lepény

Hozzávalók:

A tésztához:
• 25 dkg margarin
• 30 dkg cukor
• 25 dkg liszt
• 7 dkg étkezési keményítő
• 1 csomag vaníliás cukor
• csipetnyi só
• 4 tojás
• 2 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
• 1,2 kg szilva
• 1,25 dl tejföl
• 2 evőkanál porcukor
• 2 tojás

A díszítéshez:
• porcukor

Szilvaszezon: 3 ínycsiklandozó sütirecept

A margarint előbb magában, majd a kétféle cukorral és a sóval keverjük krémesre. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük össze jó alaposan. A sütőporral és a keményítővel elkevert lisztet adjuk a masszához. A tésztát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe.

A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és egyenletesen oszlassuk el a tészta tetején. Előmelegített sütőben 175 °C-on süssük 12 percig. Eközben a tejfölben keverjük el a tojásokat és a cukrot, és öntsük a lepényre, majd ugyanazon a hőfokon további 40 percig süssük. Ha elkészült, helyezzük rácsra, és hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

 Szilvás krémes

Kissé pepecselős sütemény, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Hozzávalók:

A tésztához:
• 70 dkg liszt
• 25 dkg margarin
• 20 dkg porcukor
• 2 ek. őrölt fahéj
• 1 kk. szódabikarbóna
• 1 tojás
• 1 pohár tejföl
• kevés tej

A krémekhez:
• lásd az elkészítésnél

Szilvaszezon: 3 ínycsiklandozó sütirecept

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján egymás után süssünk négy lapot.
Az alsó krémréteget a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra, majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük puhára. Várjuk meg, amíg kihűl, majd a főzött szilva levével keverjünk ki 2 csomag vaníliás pudingot, adjuk hozzá a szilvadarabokat is, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet kenjük két lap közé, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A középső krémhez egy csomag vaníliás pudingot főzzünk meg 3 dl tejben, és tegyük félre hűlni. 15 dkg vajat keverjünk ki 10 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a puding, alaposan dolgozzuk össze a krémeket, és rétegezzük a teljesen kihűlt szilvás lapok fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.

A felső krémréteghez szükséges 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz adnánk a pudingot, keverjük a vajas krémhez az apróra vágott aszalt szilvát, és robotgéppel dolgozzuk össze jó alaposan. Újabb réteget teszünk a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítsük.

 Krémes-szilvás kocka


Hozzávalók:

A piskótatésztához:
• 6 tojás
• 6 ek. finomliszt
• 6 ek. kristálycukor
• 1 kk. natúr kakaópor

A szilvás töltelékhez:
• 1 kg szilva
• 2 ek. kristálycukor
• 3 dkg vaj
• 2 ek. zsemlemorzsa
• 1 kk. őrölt fahéj

A krémhez:
• 1 cs. vaníliaízű pudingpor (főzni való)
• 20 dkg porcukor
• 25 dkg vaj/sütőmargarin
• 4 dl tej
• 4 ek. kristálycukor

A díszítésnek:
• reszelt étcsokoládé tetszés szerint

 

Szilvaszezon: 3 ínycsiklandozó sütirecept

Az előzőleg alaposan megmosott szilvát vágjuk félbe, és magozzuk ki. Egy nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük le vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. A félbevágott szilvákat üregükkel felfelé rakjuk a tepsibe, és hintsük meg a cukorral összekevert fahéjjal.

A piskótatésztához a tojások sárgáját a fele cukorral keverjük habosra. A tojásfehérjéből készítsünk kemény habot, és a vége felé apránként a maradék cukrot is szórjuk bele. A lisztet először a cukros tojássárgájával keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is. A kétharmadát simítsuk egyenletesen a szilvára.

A maradék piskótamasszát keverjük össze a kakaóporral, és csurgassuk a többi tésztára, majd óvatos mozdulatokkal keverjük össze egy kicsit, hogy szép „cirmos” legyen. Közepesen forró sütőben (kb. 180 fok) 25 percig süssük. Ha elkészült, borítsuk gyúrólapra, a tetejéről a sütőpapírt húzzuk le.

A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel és cukorral sűrű krémet főzünk, és hűlni hagyjuk. A puha vajat először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A langyos pudingot apránként adjuk hozzá, és az így kapott krémet simítsuk a szilvára, végül reszelt csokoládéval megszórva díszítsük. Hidegen, kockára vágva tálaljuk.

Fotók: a szerző fotói

Még több gyümölcsös finomság:

Szilvaszezon: 3 kipróbált sütirecept

Variációk málnára: 3+1 tuti recept » 

Szilvaszezon: 3 kipróbált sütirecept

2 könnyű ribizlis desszert » 

Szilvaszezon: 3 kipróbált sütirecept

3+1 különleges meggyes sütemény » 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top