Gasztro

Otthon is főzz úgy, mint a profik: főzőleckék Chef Makival

Chef Maki konyhája éppen olyan, mint bárki másé, mégis igazi ételkülönlegességek kerülnek ki onnan. Te is ellesheted most a titkokat – indul a főzőiskola 6. szemesztere!

A terített asztal mindig jó apropó, hogy megálljunk, beszélgessünk, és odafigyeljünk egymásra. No meg enni kell, hiszen létszükséglet, de egyáltalán nem mindegy, mi kerül a tányérra. A londoni mintára elindított lakás-főzőiskola, a Makifood Főzőiskola 6. szemeszterét indítja el szeptember 16-án.

Az otthoni konyha környezetét híven tükröző főzőiskola tanfolyamain olyan menük elkészítése szerepel és olyan ételek főzését oktatják, amelyek könnyen elkészíthetőek, ugyanakkor kreatívak és rafináltak, amelyekkel villogni lehet a család és a barátok előtt. Ki gondolná, hogy a csokoládé és a cékla jól megfér egymással, és a csokoládés céklatorta extra málnával a legfejedelmibb édesség? Pedig már csak ezért az egy receptért érdemes lenne beiratkozni…

 
Céklás csokitorta
Céklás csokitorta
 
Yuzus madártej
Yuzus madártej
Chef Maki (Fotó: Makifood.com)
Chef Maki (fotó: Makifood.com)

A tanfolyamok kis létszámban, közvetlen, baráti hangulatban zajlanak. Az órák rövid elméleti bevezetővel kezdődnek az elkészítendő ételekről, a hozzávalókról, a legmegfelelőbb alapanyagokról és ezek beszerzési módjáról, majd természetesen elkészül az adott menü.

Chef Maki főzési stílusát és „ételfilozófiáját” egyszerű, könnyen elkészíthető, ugyanakkor igényes és egészséges ételek jellemzik. Specialitása nem csak a japán és ázsiai konyhák ízvilága, hiszen szívesen dolgozik a tengerből származó alapanyagokkal és más, speciális órákat is oktat, mint például az egészséges édességek, makrobiotikus konyha, valamint a modern vegetáriánus ételek.

Az alapanyagok között nincsenek mirelit áruk, valamint olyan élelmiszerek, amelyek mesterséges ízfokozókat és tartósítószereket tartalmaznak. Csak szezonális zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak, különleges, de itthon is kapható fűszerek szerepelnek a hozzávalók között.

Chef Maki gyakran jár piacra, ahol ismeri a „tojásos bácsit” és a „salátás nénit”, tudja, melyik nap találja őket az asztalkájuk mellett. Amikor a karalábé levelét is kéri, nem csak a gumóját, a legedzettebb kofát is meglepi, főleg akkor, amikor elmeséli: ebből étel készül. Ötletei azonban nem úri huncutságok, régen, ha már a karalábé leveléről van szó, a parasztasszonyok a karalábé levelét is belevágták a levesbe petrezselyem helyett, tehát Chef Maki nem tesz mást, mint a régi konyhaművészetet aktualizálja modern, kreatív és igen rafinált formában.

A főzőiskola őszi újdonsága, hogy egy háromalkalmas bérlet keretében Chef Maki mellett Bereznay Tamás és Raj Ráchel is bepillantást enged konyhai titkaiba.


Raj Ráchel, Chef Maki és Bereznay Tamás
Raj Ráchel, Chef Maki és Bereznay Tamás


Bereznay Tamás
– A magyar konyhaművészet szerelmese. Elmondása szerint a magyar konyha páratlan a maga nemében, fantasztikusan gazdag és sokszínű, másrészt lenyűgözi még az ínyenc külföldieket is. Nem egy fogadás után kellett egy-egy hagyományos magyar étel receptjét leírnia a vendégeknek. Tamás szívvel-lélekkel főz, és büszke hazánk gasztronómiai értékeire, így nem véletlen, hogy a köztársasági elnök vendégeinek is az ő konyhájában főznek. Két sikeres szakácskönyv szerzője. Kurzusain a modern magyar konyhát mutatja be, ahogyan még nem ismerjük, és izgalmas receptjeiből főz majd együtt a tanulni vágyókkal.

Raj Ráchel – Elfoglalt üzletasszony, gyermeket nevel, és imád főzni. Fontosnak tartja, hogy rohanó világunkban is megálljunk egy percre, és leüljünk a családunkkal együtt az asztalhoz egy finom ebédre vagy vacsorára, az asztalon pedig legyen ott minden vendég kedvence és legalább három-négy fogás. Ő is jiddise máme, bár első pillantásra – filigrán alkata és élénkpiros rúzsa miatt – senki sem gondolná. Azonban ő olyan nő, aki nem érzi tehernek a főzést, szeretettel főz, és szeretettel teszi az ételt az asztalra. Óráin a zsidó konyha hagyományait és titkait árulja majd el szülei, nagyszülei gőzölgő konyhájából, sok generáción keresztül öröklődő családi receptekből építkezve. Tőle meg lehet tudni az igazi és utolérhetetlen flódni receptjét, és azt is elárulja, hogyan áll össze egy sütemény tésztája, ha tej helyett bort teszünk bele.

Flódni, ahogy Raj Ráchel készíti
Flódni, ahogy Raj Ráchel készíti

Makifood Főzőiskola
Cím:
Budapest, Radnóti Miklós utca 26., 2. lépcsőház, 4. em. 1.
További információ a főzőiskoláról és az őszi tanfolyamokról:
www.makifood.com »

Otthon is főzz úgy, mint a profik: Főzőleckék Chef Makival6 tuti szakácskönyvlelőhely Budapesten 
Régi szakácskönyvek, amelyek ott álltak a nagymama stelázsiján, és a legismertebb, tévés szakácsok legújabb receptgyűjteményei. Feltérképeztük a legjobb könyvesboltokat. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top