Gasztro

Morzsamenü: 5 spórolós recept 30 perc alatt

A praktikusság és a kényszer mindig jó ötleteket ad egy háziasszonynak; nagycsaládos olasz nők olcsó változatot találtak ki a parmezán sajt helyettesítésére. Íme 5 bizonyíték, hogy egy takarékos étel is lehet finom.

Hogy mi a trükk? A megmaradt fehér kenyeret nem pazarolják el, hanem ledarálják, fokhagymával, zöld fűszerekkel ízesítik. Olykor kerül bele pancetta vagy prosciutto, esetleg szardella. Kevés olívaolajon megpirítják, és már szórják is a levesre vagy a tésztás, zöldséges ételekre sajt helyett. Próbáld ki te is!

 Halszelet fűszeres morzsakéregben

Hozzávalók:
4 szelet lazac vagy tengerihal-filé
50 g zsemlemorzsa
fél citrom leve
1 gerezd fokhagyma
2 kiskanál petrezselyem
1 kiskanál olívaolaj

Morzsa-menü: 5 spórolós recept 30 perc alatt

Keverjük össze a zsemlemorzsát a felaprított petrezselyemmel, fokhagymával. Adjuk hozzá az olívát, a citromlevet, és forgassuk meg benne a halszeleteket.
Vajjal kikent jénai tálra fektetve 15-20 perc alatt süssük aranysárgára.

 Csirkemell morzsabundában

Hozzávalók:
4 szelet vékonyra vágott csirkemellfilé
2-3 evőkanál krémsajt
6 evőkanál zsemlemorzsa
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt pirospaprika
2 kiskanál felaprított petrezselyem
1 mokkáskanál szárított tárkony

Morzsa-menü: 5 spórolós recept 30 perc alatt

Keverjük össze a zsemlemorzsát a felaprított petrezselyemmel, a tárkonnyal, pirospaprikával, fokhagymával. A csirkemellfiléket vékonyan kenjük be a krémsajttal, majd forgassuk meg a fűszeres zsemlemorzsában. Vajjal kikent jénai tálra fektetve, forró sütőben 30 perc alatt aranysárgára sülnek.

 Egyszerű morzsás spagetti

Bármilyen megmaradt zöldséggel gazdagíthatjuk, illik hozzá még a brokkoli, karfiol, padlizsán vagy kaliforniai paprika is. Ezeket kevés vajon pirítsuk át, és adjuk a kifőtt tésztához.
 
Hozzávalók:
150 g spagetti
50 g mirelit zöldborsó
50 g erdei gomba
50 g cukkini csíkokra vágva
4 evőkanál vaj
kis darab szárított csili
4-5 gerezd fokhagyma

Morzsa-menü: 5 spórolós recept 30 perc alatt

Lobogó forró vízben főzzük meg a spagettit. Olvasszuk fel a vaj felét, és pároljuk rajta puhára a csíkokra vágott cukkinit, a gombát és a zöldborsót. Amikor megpuhultak a zöldségek, forgassuk össze a megfőtt, leszűrt tésztával.
A vaj másik felét is olvasszuk fel egy serpenyőben, adjuk hozzá a szétmorzsolt csilit és az összenyomott fokhagymagerezdeket, legvégül szórjuk meg zsemlemorzsával. Kavargassuk gyakran, amíg aranybarnás színt nem kap. Tálalás előtt a pirított morzsát szórjuk a tésztára.

 Almás szelet fahéjas morzsával

Hozzávalók a tésztához:
150 g vaj
180 g liszt
1 kiskanál sütőpor
120 g cukor
50 ml tej
3 tojás
4 alma

Morzsa a tetejére:
150 g liszt
120 g puha margarin
120 g barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál fahéj

Morzsa-menü: 5 spórolós recept 30 perc alatt

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk szeletekre, és 1 evőkanál vajon és 2 evőkanál cukorral pároljuk meg.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a maradék cukorral és a sütőporral. Olvasszuk fel a vajat, és a tejjel, tojásokkal együtt lazán forgassuk össze a liszttel.
Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és töltsük bele a masszát. A tetejét fedjük be almaszeletekkel, és bőségesen hintsük meg morzsával. Ehhez morzsoljuk össze a lisztet a barna cukorral és a margarinnal. Ízesítsük fahéjjal, vaníliás cukorral. 170 fokon süssük 35 percig.

 Őszi gyümölcsös crumble

A crumble-féle édesség, az úgynevezett morzsasüti viszont már angolszász eredetű. Kell hozzá egy sütőtál, valamilyen gyümölcs, illetve liszttel elmorzsolt cukros, vajas morzsa a tetejére. Alig 20 perc sütés után már kellemes gyümölcsszószban úszkáló desszert a jutalmunk. Mind a gyümölcsöket, mind a vajas morzsa ízesítését kedvünkre variálhatjuk. Legjobb persze a szezonális gyümölcsöket felhasználni (most éppen alma, körte, szilva), de szeder, málna vagy áfonya is illik az ízéhez, és alkalmanként a morzsaréteget is gazdagíthatjuk dióval, pisztáciával, mogyoróval, csokoládéval vagy fahéjjal.

Hozzávalók egy nagyobb vagy négy kisebb tálkához:
2 db körte
6 db szilva
100 g cukor
150 g liszt
150 g vaj
1 kiskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1 evőkanál darált dió

Morzsa-menü: 5 spórolós recept 30 perc alatt

A gyümölcsöket mossuk meg és daraboljuk fel, majd 2 kanálnyi olvasztott vajon forgassuk át őket. Szórjuk meg 3-4 evőkanál cukorral, és enyhén karamellizáljuk.

Egy tálban keverjük össze a lisztet a megmaradt cukorral, mézeskalács-keverékkel, darált dióval, és kézzel morzsoljuk össze a vajjal.
Egy nagyobb (vagy négy kisebb) sütőtálat kenjünk ki vékonyan vajjal. Kanalazzuk bele a gyümölcsöt, majd bőségesen fedjük be a morzsával. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük.

Fotó: a szerző fotói
A szerző gasztroblogja:
marmaladejegyzete.blogspot.com »

Morzsa-menü: 5 spórolós recept 30 perc alattCsokoládés-morzsás szelet
Könnyű, gyors, ízletes és porhanyós, gyorsan összeállítható süti. Sokszor áhítozunk ilyen csemegére reggeli italunkat szürcsölgetve, vagy vendégfogadó, egyszerű desszertre uzsonnaidőben. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top