Gasztro

3 gasztroprogram hétvégére

Széles terítéken mozog a hétvége gasztrokínálata. Pálinka- és kolbászfesztivál, belga sörfesztivál, na meg tojásfesztivál, hogy adjunk a koleszterinnek is! Csipegess programtippjeink közül!
 Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, Budapest

Idén is a főváros talán legszebb helyszíne, a budai várnegyed ad otthont a negyedik Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválnak, ahol október 7. és 10. között igazi gasztronómiai legekkel találkozhatunk: Magyarország legnagyszerűbb mesterei és főzdéi vonultatják föl legfinomabb pálinkájukat, kedvünkre kóstolhatunk a legismertebb olasz törköly- és szőlőpárlatokból, a grappákból, a legízletesebb kolbászokból válogathatunk, és a legkülönlegesebb és legínycsiklandóbb kulináris élvezetekből is szemezgethetünk.

3 gasztroprogram hétvégére

Merész íztársítások: csoki és pálinka – A megszokott kulináris élvezetek mellett idén különleges ízorgiában is részünk lehet az egyedi csokoládék és finom pálinkák összekóstolásával. Aszalt eper, málna, sárgabarack, különféle magvak és színes ehető virágok, prémiumkategóriás, 100 százalék kakaóvajból készült fehér és tejcsokoládéval. Már ennek hallatán összefut az ember szájában a nyál, ám ha jó minőségű magyar pálinkával együtt kóstoljuk össze őket, eddig ismeretlen gasztronómiai élményben részesülhetünk. Ezt az egyedi és kényes egyensúlyt követelő ízkombinációt most bárki kipróbálhatja a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon.

Vendégpárlat: a grappa – Olaszország mint a pálinkafesztivál idei meghívottja leghíresebb párlatával mutatkozik be. Ráadásul az itáliai törköly- és szőlőpálinka világába egy igazi gasztronómiai szakértő, Gianni avatja be az érdeklődőket, aki a Várban felállított olasz „negyedben” házigazdaként fogadja a vendégeket, illetve árulja el a grappa készítésének titkát, és tart beszámolót az olasz pálinkázási szokásokról.

A magyar pálinkakészítők közül mintegy 20 főzde (köztük a Panyolai Szilvórium, a Bestillo, a Márton és Lányai vagy a Rézangyal) képviseli magát, és közel 10 kolbászos stand állít ki a rendezvényen. A fesztivál látogatói először kóstolhatnak az idei termésből készült pálinkákból, kedvükre iszogathatnak a legnépszerűbb mézes különlegességekből és az egyre kedveltebb pálinkakoktélokból.

3 gasztroprogram hétvégére

Ízelítő a zenei programokból

október 7.: 18.00 – Jazzékiel; 20.00 – Váradi Roma Café
október 8.: 16.00 – Colorstar; 20.00 – Rutkai Bori és a Betonka
október 9.: 18.00 – Jambalaya; 20.00 – Madarak házibuli-zenekar
október 10.: 20.00 – Budapest Bár

Hol? Budai várnegyed
Mikor? 2010. október 7–10.
A fesztivál nyitva tartása: mindennap 12–24 óráig
Belépőjegy ára: 1500 Ft, amely egy kóstolópoharat tartalmaz
Infó: www.palinkaeskolbasz.hu »

 Belga sörfesztivál a Mezőgazdasági Múzeumban, Budapest

Október 9-én a belga söröké lesz a főszerep a Mezőgazdasági Múzeumban: az érdeklődők több mint százfajta belga sörkülönlegességből válogathatnak a Vajdahunyadvárban. A fesztiválra látogatók a 2500 forintos belépőjegy összegét teljes egészében „lefogyaszthatják”.

A belga sörkultúra egyedülálló a világon. Ez a kis ország körülbelül 120 sörfőzdével és több mint 500 különböző sörrel büszkélkedhet. A hatalmas választéknak köszönhetően a belga sörök kedvelői mindig az alkalomhoz, a pillanathoz leginkább megfelelő nedűt fogyaszthatják.

Belgiumban élnek a világ legindividuálisabb sörfőzői, akik mindig tartogatnak meglepetéseket. Itt mindig is voltak és valószínűleg mindig is lesznek olyan stílusteremtő főzetek, melyek teljesen új irányvonalat hoznak létre. Ennek ellenére a belga sörfőzők soha nem fordítanak hátat a több évszázados hagyományaiknak, csak továbbfejlesztik, finoman alakítják azokat. Ennek legékesebb példája, hogy míg napjainkban a piacot az alsó erjesztésű, úgynevezett lager sörök uralják, a belga sörfőzésre mind a mai napig a felső erjesztés a jellemző. Az így készült ale típusú sörök erősebbek és összetettebb ízvilággal rendelkeznek, mint hidegen erjesztett társaik.

A rendezvényen – egyebek mellett – az alábbi söröket kóstolhatjátok meg:

Tripel Karmeliet – 8%, apátsági világos tripel
Delirium Tremens – 8,5%, erős aranyszínű ale
Satan Red – 8,0%, fűszerezett félbarna flamand ale
Blanche de Bruxelles – 4,5%, belga búzasör
Corsendonk Pater Noster – 7,5%, apátsági barna ale
Chapeau Kriek Lambic –  3,5%, meggyes lambic

Hol? Mezőgazdasági Múzeum, Budapest
Mikor? 2010. október 9., 12.00–17.00
Bővebb információ: www.belgasorokhaza.hu »

 Nemzetközi Tojásfesztivál, Siófok

3 gasztroprogram hétvégéreHét éve már, hogy október második hétvégéjén minden a tojásról szól Siófokon – idén sincs ez másként. Lesz itt nyers, főzött, kifújt, sőt még műanyag tojás is, de a legnépszerűbb kétségkívül a fesztivál utolsó napján – Benke Laci bácsi irányításával – készített rekordméretű tojásos étel. Az elkészült finomságot a látogatók között osztják szét, szóval érdemes erre a napra időzítened a látogatást.

És hogy mi az apropó? A Tojás Világszövetség (igen, van ilyen) 1999-ben határozott úgy, hogy minden év októberének második péntekjén ünneplik a tojás világnapját, és az egész hetet kinevezik a tojás világhetének. Céljuk a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása és az egészséges táplálkozásban betöltött fontos szerepének tudatosítása.

Ízelítő a programokból:

Október 8., péntek
16.30  Varga Viktor-koncert
18.30  Magna Cum Laude-koncert
21.00  Demjén Ferenc-koncert

Október 9., szombat

15.00  Anti Fittness Club-koncert
16.30  St. Martin-koncert
19.00  Edda Művek-koncert
21.00  Deák Bill Gyula-koncert

Október 10., vasárnap
10.00  Guinness-rekord-kísérlet – a világ legnagyobb Ínyencek tojásserpenyője elkészítése Benke László mesterszakács vezérletével, különböző nemzetiségű séfek segítségével
16.00  Mystery Gang-koncert
18.00  Apostol-koncert

Hol? Siófok, Petőfi sétány
Mikor? 2010. október 8–9–10.
Infó: www.tojasfesztival.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top