Mézeskalács Halloweenre |
Hozzávalók:
20 dkg méz
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
20 dkg porcukor átszitálva
1 tojásfehérje
ételszínezék
A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítem, de nem forralom fel. Kihűtöm, és belekeverem a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverem, majd jól átgyúrom.
A tésztát legalább 30 percig pihentetem, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom, és kiszaggatom. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsül.
Amikor teljesen kihűlt, megcsinálom a cukormázat. A porcukrot habosra keverem a tojásfehérjével, több részre osztom, és ételfestékkel megszínezem. A mézeskalácsokat színezett cukormázzal, csokigolyókkal, franciadrazséval, gumicukorral díszítem.
Tipp: ha nincs nyomózsákod, akkor nejlonzacskó egyik sarkába töltsd a cukormázat, úgy, hogy ne legyen benne levegő, és vágd le a zacskó sarkát. Minél kisebb a lyuk, annál vékonyabban jön majd a máz. Ha nagyobb felületet szeretnél bevonni cukormázzal, először a szélét rajzold meg, majd utána „fesd” telibe.
Halloweenes süteménykiszúrók
|
|
|
Citrusos-mákos muffin |
Hozzávalók (12 db-hoz):
1 tojás
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 púpos ek. tejföl
1 citrom
1 narancs
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg liszt
15 dkg darált mák
fél csomag sütőpor
13 dkg porcukor átszitálva
ételfesték
étcsokoládé
A szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzákeverem a tojást és a tejfölt. Belereszelem egy citrom és egy narancs héját, és beleöntöm a citrom kifacsart levét is. A tojásos masszához keverem a darált mákot és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát muffinpapírral bélelt sütőformába adagolom, de csak félig töltöm a kapszlikat, és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. A kihűlt muffinokra elkészítem a cukormázat. Ehhez a porcukrot elkeverem annyi langyos vízzel, amennyivel sűrű, kenhető mázat kapok. Kiveszek néhány teáskanálnyit (nyomózsákba) a későbbi díszítéshez, a maradékot kettéveszem, és ételfestékkel színezem. A muffinokat megkenem a cukormázzal, majd ha kicsit megszáradtak, tovább díszítem. Szellemeket fehér cukormázzal, boszorkánykalapot olvasztott csokoládéval rajzolok.
Tipp: a dekoráció lehet készen kapható cukorka, gumicukor is.
Sütőtökös muffin gyömbéres krémmel |
Hozzávalók (12 db-hoz):
20 dkg sütőtök (megsütve, pürésítve)
20 dkg nádcukor
2 tojás
csipet só
1 csomag sütőpor
20 dkg liszt
5 dkg durvára vágott dió
85 ml semleges ízű olaj (napraforgó, repce)
1 tk. őrölt fahéj
3 cm frissen reszelt gyömbér
15 dkg mascarpone
2 ek. porcukor
ételfesték, kakaópor
cukormáz, étcsoki
Összekeverem a sütőtököt a tojással, a cukorral és az olajjal, valamint a reszelt gyömbér kétharmadával, a fahéjjal és a dióval. Hozzákeverem a liszttel elkevert sütőport, majd muffinpapírral kibélelt muffinformába adagolom. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sül.
A gyömbéres krémhez a mascarponét elkeverem a porcukorral és a maradék gyömbérrel. Kisebb adagokra osztom, kakaóval és ételfestékkel színezem.
A további díszítéshez vékonyan megolajozott alufóliára olvasztott csokoládéval és cukormázzal rajzolok figurákat. Nem érdemes túl vékony vonalakat húzni, mert később könnyen törnek. Mivel a figurák száradási ideje a leghosszabb, érdemes már egy nappal korábban elkészíteni őket.
Tipp: a muffinok krémjébe barna keksszel (a csokis Győri Édes tökéletes a célra) sírköveket is lehet állítani, a végeredmény igen bizarr.
Halloweeni sütiinspiráció gasztrobloggerektől |
A dekorálásban a gyerekek is szívesen részt vesznek, csak nyomj a kezükbe ételfilctollat. A teljesen megszáradt fehér cukormázzal bevont süteményekre egyszerű és bonyolultabb minták is kerülhetnek. A móka legjobb része viszont kétségtelenül az, amikor végül felfalhatjuk a süteményeket.
Foodwriter – Sőregi »
Cukorírók – Desszert Mester »
Így lehet használni az ételfilcet!
• Tell Love and Chocolate: színes halloweeni sütik
• Cake Journal: süteménynyalóka
Cake Journal: Süteménynyalóka |
• The Cake Mistress: fehér csokis red velvet cake
The Cake Mistress – fehér csokis red velvet cake |
• Savory Sweet Life: fehér csokiba mártott ropiszellemek
Savory Sweet Life: fehér csokiba mártott ropiszellemek |
• When Adobo Met Feijoada: karácsonyi emberkéből csontváz és múmia
When Adobo Met Feijoada: karácsonyi emberkéből csontváz és múmia |
• The Hungry Housewife: félelmetes sütemények
The Hungry Housewife: félelmetes sütemények |
• Real Mom Kitchen: pókhálós sütemény
Real Mom Kitchen: pókhálós sütemény |
Különleges süteménykiszúrók, sőt, ételfesték nélkül is készíthetünk rémisztő süteményeket. A pogácsaszaggatóval formázott linzerkekszekre (de akár egy csokoládétortára is) fehér cukormázzal pókhálót rajzolhatunk, a pókot pedig olvasztott csokoládéval kanyarinthatjuk rá: egy nagy pötty nyolc vékony lábbal. A pók teste persze lehet akár gumicukorból is.
Gumicukor, színes csokigolyó és marshmallow, és bármelyik muffinból elkészül a pók |
21 vagány muffinpapír A muffin az egyik legegyszerűbb sütemény, szinte elronthatatlan, egy mintás kapszliban viszont a legelegánsabb, a legviccesebb és a legbájosabb is lehet. Válassz az alkalomnak megfelelő muffinpapírt! |