Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal |
Hozzávalók (4 fő részére):
60 dkg sütőtök
1 szál póréhagyma
3 db burgonya
erőleveskocka
gyömbér – ízlés szerint
1 doboz (250 ml) főzőtejszín
pirított tökmag
só
bors
víz
Elkészítés:
1. A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk.
2. Az összes zöldséget egy fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadunk 4 db erőleveskockát, és fedő alatt, takaréklángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük az egészet.
3. 10-15 kocka főtt burgonyát elkülönítünk, a többit turmixgépben egy doboz tejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megvadítjuk egy kis gyömbérrel, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd rottyantunk egyet az egészen. Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk. Nagyon finom, különleges, pikáns leves.
Elkészítési idő: 30 perc
Käsespetzle (sváb pirított sajtos nokedli) |
Le a kalappal – a 4 legjobb őszi gombarecept |
Hozzávalók (4 személyre):
fél kiló liszt
1/8 l tej
1/4 l szódavíz (bubis víz)
4 db tojás
2-3 csipet só (kóstoljuk meg)
250 g reszelt hegyi sajt
2 fej hagyma felkarikázva
kb. 5 deka vaj
olaj a hagyma sütéséhez
saláta/savanyúság
só, bors
Elkészítés:
1. A lisztet keverjük össze a vízzel, tojással, tejjel, sózzuk, és egyenletesre keverjük (ha buborékos lesz, akkor jó). Hagyjuk picit állni.
2. Közben a vékony karikákra szelt hagymát bő olajban süssük pirosra. Ha kész, tegyük félre.
3. Egy nagy fazékban forraljunk vizet, öntsünk bele egy kevés olajat is. A galuskát szaggassuk bele a reszelő és egy kanál segítségével a forró vízbe. A galuskák gyakorlatilag pillanatok alatt készre főnek – persze mérettől függően. Ha feljöttek a víz felszínére, már jók (de lehet kóstolni a biztonság kedvéért).
Fontos: egyszerre ne főjön túl sok tészta a fazékban, mert könnyen rászaggatunk a már felszínen lebegő, kész galuskákra, aminek következtében minden mindennel összeragad, és gigantikus nudlik születhetnek. Szóval csak lazán, türelmesen, így sem tart sokáig.
A kész galuskát azonnal mártsuk hideg vízbe.
4. Ha az összes tészta megfőtt, egy serpenyőben olvasszunk vajat, és a galuska felét futtassuk meg rajta. Adjuk hozzá a sajt felét is, kicsit kevergessük, míg a sajt elolvad és picit pirulni kezd. Itt lehet utánasózni, ha szükséges, illetve őrölhetünk rá kevés borsot is.
5. Tegyük kivajazott sütőtálba (ez opcionális), közben jöhet a másik adag tészta és sajt ugyanígy előpirítva. Ha kész, azt is a tálba rendezzük. Ha maradt esetleg sajt, akkor azzal még megszórhatjuk a nudlikat. 5-10 perc alatt sütőben pirosra pirítjuk a tetejét. Salátával, savanyúsággal az oldalán, pirított hagymakarikákkal megszórva tálaljuk.
Sertésszűz almával, kéksajttal és mustmártással & zsemlegombóc |
Hozzávalók (4 fő részére):
60 dkg sertés szűzérme
kevés étolaj a sütéshez
15 dkg márványsajt
2 alma
őrölt bors
só
A mustmártáshoz:
1 hagyma
2,5 dl must
1 dl főzőtejszín
5 dl barnamártás (e helyett lehet porból készült szósz)
őrölt bors
só
Elkészítés:
1. A húst enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk, és egy nagy serpenyőben kevés olajon megsütjük.
Lecsöpögtetve tepsibe rakjuk.
2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Minden hússzeletre 1-1 almakarikát teszünk. Ennek a tetejére morzsoljuk rá a sajtot, amit forró grillsütőben ráolvasztunk.
3. A mártáshoz a hagymát apró kockára vágjuk és a hús sütésénél visszamaradó olajon megdinszteljük.
A mustot és a barnamártást ráöntjük, a tejszín felét hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetve 3-4 percig főzzük. Egy szűrőn átszűrjük és a maradék tejszínt hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Zsemlegombóc
Hozzávalók (4 személyre):
3 db szikkadt zsemle
3 ek liszt
3 tojás
petrezselyem
olaj
só, bors
Elkészítés:
A zsemléket felkockázzuk, olaj nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. Összekeverjük a tojással, liszttel és finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. Teniszlabda-méretű golyókat formázunk, és kb. 10 perc alatt, olajos vízben készre főzzük.
Császármorzsa (Kaiserschmarrn) |
Hozzávalók (3 fő részére):
50 g mazsola
2 evőkanál rum
100 g finomliszt
4 evőkanál tejszín
1/8 l tej
3 db tojás
1 tasak vaníliacukor
30 g vaj
40 g darabolt mandula
2 evőkanál cukor
10 g porcukor
szilvalekvár
almapép
só
Elkészítés:
1. Keverjük össze a mazsolát a rummal, és hagyjuk állni egy félórát.
2. Ez alatt alaposan keverjük össze a lisztet a tejszínnel és a tejjel, majd tegyünk bele egy csipetnyi sót. Válasszuk szét a tojásokat – a fehérjét tegyük félre, a sárgáját meg keverjük össze a tésztával, amit aztán tegyünk félre egy félóráig pihenni.
3. Habarjuk össze a tojásfehérjét a vaníliacukorral, amíg kemény nem lesz, majd vegyítsük ezt is a tésztával.
4. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, és dobjuk bele a manduladarabokat, majd öntsük rá a tésztát, és keverjük bele a rumos mazsolát. Süssük a tésztát 4-5 percig, míg aranybarna nem lesz az alja. Ha átsült, fordítsuk meg, és süssük át a másik oldalát is. Amint ez is kész, szaggassuk egyenletes darabokra egy villával, szórjuk meg porcukorral, és erős lángon rázogassuk át úgy, hogy enyhén karamellizálódjon a császármorzsánk.
5. Ezt követően vegyük le a lángról, szórjuk meg még egy kis porcukorral, és tálaljuk szilvalekvárral.
Tipp: Szokás baracklekvárral, eperdzsemmel is tálalni, de lehet vaníliaszószt vagy almakompótot is mellé adni.
Még több infó, érdekesség Ausztriáról: www.austria.info/hu »