Gasztro

Világörökség lett a paradicsomos tésztából

Spagettitekerés közben mostantól ne feledjük: a világörökség féltett és ízletes kincsébe harapunk bele. Persze az is számít, hogy mit teszünk a tésztára. A mediterrán konyha ugyanis felkerült ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális örökségének listájára.

Hatalmas spagettizéssel ünnepelte meg Rómában az olasz termelőket tömörítő Coldiretti, hogy az UNESCO a kenyai Nairobiban tartott ülésén elismerte a földközi-tengeri táplálkozás értékét és egyediségét. Természetesen a Rómában megrakott ünnepi asztalon felvonult a mediterrán menü összes fő alapanyaga: durumbúzából gyúrt tészta extraszűz olívaolajjal és illatos paradicsomból főzött szósz bazsalikommal, friss zöldség-gyümölcs és bor.

Rendkívüli volt az alkalom, de a Coldiretti szakácsai nem alkottak semmi különlegeset. Azt főzték, amit az olasz családok nap mint nap fogyasztanak, azokkal a termékekkel, amelyek Spanyolországtól Itálián át Görögországig és Marokkóig a hagyományos konyha alapanyagának számítanak.

Világörökség lett a paradicsomos tésztából

A négy ország régóta szorgalmazta a mediterrán konyha elismerését. 2006-ban nem sikerült, most viszont az ENSZ-szervezet rábólintott arra, hogy az egész világon irigyelt, utánzott és kedvelt konyhakultúra a szellemi világörökség féltett részévé váljon – többek között a listára szintén most beválasztott francia gasztronómiával, a kínai akupunktúrával és a spanyol flamencóval együtt.

„Hatalmas sikernek tartjuk. Ez az első alkalom, hogy a listára tradicionális táplálkozási mód került fel. Elismerték, hogy szoros kötelék létezik az étkezési szokások és a kultúra között” – vélekedett Giancarlo Galan olasz agrárminiszter. Hozzátette, hogy a mediterrán konyhával háromra emelkedett az Itália adta szellemi kulturális kincsek száma az UNESCO által már védetté nyilvánított ősi szicíliai bábművészettel és a Szardínián még most is hallható tenor énektechnikával együtt.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top