Csokoládés kókusztorta |
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához:
20 dkg liszt + a forma kiszórásához
10 dkg cukor
15 dkg vaj + a forma kivajazásához
4 evőkanál kakaópor
3 tojás
csipet só
1 teáskanál sütőpor
1 dl tej
A kókuszkrémhez:
4 tojássárgája
4 púpozott evőkanál cukor
2 dl tej
1 darab kókuszdió leve (ez nem kókusztej!) és húsa
A kókuszdió tetején találunk három bemélyedést: szúrjuk fel az egyiket, folyassuk ki rajta és fogjuk fel a gyümölcs levét, ezután kalapáccsal üssünk egy nagyot a kókuszdióra.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a tészta hozzávalóit kézi mixerrel, nagy fokozaton. Vajazzunk, lisztezzünk ki egy 18 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát, és 45–50 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg kihűl, ekkor vegyük ki a formából, és vízszintesen vágjuk három lapra.
Készítsük el a krémet: A tojássárgákat keverjük fehéredésig a cukorral. Ha habos és fehér, adjuk hozzá a tejet és a kókuszdió levét, majd takaréklángon, folyamatosan keverve sűrítsük be a krémet. A kókusz húsának háromnegyedét reszeljük le sajtreszelőn, és keverjük a krémbe. Rétegezzük össze a tésztalapokat a krémmel, hagyjunk egy keveset a tetejére és az oldalára is. Díszítsük a tortát a maradék, káposztareszelőn lereszelt kókusszal. Tálalás előtt tartsuk hideg helyen.
Tipp: Ha a három bemélyedés penészes, ne vegyük meg a kókuszdiót!
Elkészítés: 40 perc
Sütés: 50 perc
Datolyás gyümölcskenyér |
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg datolya
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
5 dkg mogyoró
10 dkg liszt + a forma kiszórásához
8 dkg barna cukor
5 dkg vaj + a forma kivajazásához
2 tojás
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej
1 teáskanál sütőpor
1 citrom lereszelt héja
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Magozzuk ki a datolyát, majd vágjuk össze az aszalt barackkal együtt. Keverjük el a mazsolával, a citromhéjjal és a durvára tört mogyoróval. Elegyítsük a lisztet a sütőporral, a kakaóval, a szerecsendióval és a cukorral, majd keverjük össze az aszalványokkal. Enyhén verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tejet, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Kivajazott-lisztezett őzgerincformába töltve süssük készre körülbelül 50-60 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük.
Elkészítés: 15 perc
Sütés: 60 perc
Cikkünk a Nők Lapja Konyha novemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »