nlc.hu
Gasztro
Csokoládétallér – kreatív csokikészítés otthon

Csokoládétallér – kreatív csokikészítés otthon

Különleges csokoládékorongokat otthon sem nagy kunszt készíteni, és a műveletbe a gyerekeket is bevonhatjuk.

Az eljárás gyors, az eredmény látványos, csak néhány tábla jó minőségű csokoládé és szárított gyümölcs, valamint fűszer kell hozzá.

A leghosszabb művelet az előkészítés. Egy egyenes felületű tálcát vagy sütőlapot ki kell bélelni alufóliával, majd semleges ízű olajjal (napraforgó, repce) nagyon vékonyan be kell kenni. Az eljárás lényege, hogy később a csokoládé ne tapadjon le.

Csokoládétallér - így készítsd házilag

Hozzávalók 8 db csokikoronghoz:

• 100 g jó minőségű étcsokoládé
• 30 g jó minőségű fehér csokoládé
• aszalt gyümölcsök, olajos magvak, fűszerek ízlés szerint

Érdemes előre megtervezni, mit használunk fel a csokoládéhoz. A nagyobb aszalt gyümölcsöket és magvakat daraboljuk fel, a fűszereket készítsük elő.

Csokoládétallér - így készítsd házilag

Először olvasszuk meg az étcsokoládét. A hagyományos módszer szerint vízgőz felett kell melegíteni a csokoládét, amíg folyékonnyá válik. Nekem bejött a mikrós módszer is: kockákra tördelem a csokoládét és 1,5-2 perc alatt megolvasztom, de közben kétszer-háromszor átkeverem. Mindkét módszernél figyelni kell, hogy a csokoládé ne égjen meg.

Az előkészített felületre tegyünk egy-egy evőkanál csokoládét, és a kanál hátával „simogassuk” korongokká. Olvasszuk meg a fehér csokit is, és minden korong közepére tegyünk egy-egy pöttyöt. Ezután fogpiszkálóval húzzuk szét a fehér csokit az étcsokiban, így különböző minták alakulnak ki.

Csokoládétallér - így készítsd házilag

Ezután fel lehet díszíteni, azaz be lehet ízesíteni a csokoládét. Hűtőben pár óra alatt visszadermed, és már lehet enni, illetve ajándékozni.

A csokoládékorong ízesítésére használható:

• aszalt sárgabarack
• aszalt áfonya
• kandírozott narancshéj
• koktélcseresznye
• frissen reszelt citrom héja
• tengeri só
• fekete bors
• rózsabors
• fahéj
• mézeskalács-fűszerkeverék
• kardamom
• szerecsendió
• ehető cukorgyöngy
• ehető csillámpor
• vanília
• dió, mandula, pisztácia

Csokoládétallér - így készítsd házilag

És hogy csinálják a profik? A csokoládékészítés titkai a Maître Chocolatier-től

A kedvelt svájci csokoládé, a Lindt & Sprüngli csokoládémestere nemcsak egy marketingfogás, hanem valós személyt takar, akinek a szenvedélye a munkája és a munkája a szenvedélye. Tényleg úgy tud a csokoládéról beszélni, hogy az embernek összeszalad a nyál a szájában. Ha pedig nagyon finom csokoládét is kóstolhat vele az ember, sőt beleshet a csokoládékészítés titkaiba, esetleg csokoládét is készíthet az útmutatása alapján, az maga a mennyország.

Csokoládétallér - kreatív csokikészítés házilag

Talán nem is tűnik fel, amikor behabzsolunk egy tábla csokit, hogy a csokoládé több, mint egyszerű édesség. Megmozgatja érzékszerveinket, megcsiklandozza fantáziánkat, és végül minden kocka csokoládé egy-egy apró szertartássá válik. A papír zörgése és szakadása remek bevezető, ekkor már tudjuk, hogy valami jó fog történni. Ezután következik a csokoládé látványa, selymes tapintása és lenyűgöző illata. A csokoládézás élményének elmaradhatatlan része a csokoládé pattanása, ahogy a nagy táblát kisebb kockákra tördeljük. Az utolsó lépés pedig a kóstolás és az ízlelés.

A csokoládékészítés technológiája konyhai körülmények között, speciális gépek nélkül szinte kivitelezhetetlen. Pedig a minőségi csokoládéhoz csupán néhány alapanyag kell: kakaóbab, cukor, tej, ám nem elég ezeket összekeverni, a folyamat elmaradhatatlan része a konsolás, amitől a csokoládé lágy és selymes lesz, és amit néhány évszázaddal korábban Lindt úr talált fel.

Csokoládétallér - kreatív csokikészítés házilag

A csokoládé szentélyében a Maître Chocolatier már nem a csokoládé előállításán kísérletezik, arra már megvan a jól bevált, működő recept, hanem a fogyasztókat igyekszik meglepni különleges újdonságokkal. Ilyen újdonság a narancsos-pisztáciás és a sós-karamellás csokoládé. A Maître Chocolatier segítségével nekem is volt szerencsém elkészíteni saját csokoládémat: áfonyát, narancspelyhet, mandulát és apró karamellkockákat tettem rá, de tehettem volna rá még tengeri sót, rózsaborsot, apró rózsafejet és kókuszreszeléket, sőt még csokoládéforgácsot is. Az ízesítés tényleg csak ízlés dolga.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top