Mákos-mandarinos indiáner |
Hozzávalók 8-10 darabhoz:
A tésztához:
• 5 tojás
• 12 dkg cukor
• 15 dkg liszt
• fél dl víz
• 8 dkg mák
• fél citrom reszelt héja
• 1 kávéskanál őrölt gyömbér
A díszítéshez: • 10 dkg étcsokoládé • 1-2 evőkanál olaj • 5 dkg fehér csokoládédara |
A krémhez: • 5 dl tejszín • 2 evőkanál porcukor • fél citrom reszelt héja • 4-5 darab mandarin a díszítéshez |
A tészta elkészítéséhez a tojásfehérjét habbá verjük a fele cukorral. A tojássárgáját a fele liszttel, a maradék cukorral és a vízzel péppé keverjük. A sárgájás részt összeforgatjuk a fehérjehabbal. A maradék lisztben elkeverjük a mákot, a citromhéjat és a gyömbért, majd óvatosan a habhoz adjuk. A masszát sima csöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsibe körülbelül 5 cm átmérőjű kis halmokat nyomunk belőle. 180 fokos sütőben először 8 percig, majd 160 fokra mérsékelve a hőmérsékletet további 4-6 percig sütjük. Akkor jó, hogy ha megnyomjuk a tetejét, rugalmasnak érezzük a tésztát. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki! A díszítéshez gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét az olajjal, majd félig a csokoládéba mártjuk a kisült indiánerek felét. Mielőtt megdermedne a csokoládé, megszórjuk a fehér csokoládédarával. A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, és nyomózsákba töltve összetöltünk vele egy sima és egy csokoládés piskótakorongot. A fánkok oldalát a gerezdekre szedett mandarinokkal díszítjük.
Mákos-meggyes rolád |
Hozzávalók 12-14 szelethez:
A tésztához: |
A töltelékhez: • 50 dkg mirelit vagy befőtt meggy • 10 dkg cukor (befőttnél nem, mert az cukrozott) • 1 csomag vaníliás pudingpor vagy 4 dkg keményítő • fél dl víz A mascarponés részhez: |
A tojásfehérjét a kristálycukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját simára keverjük, majd a habba forgatjuk. A mákot, a lisztet és a fahéjat alaposan elkeverjük, majd óvatosan a habba forgatjuk. Az így elkészült tésztát sütőpapírral fedett tepsibe, körülbelül 1 cm vastagra kenjük, majd 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. 10 perc sütés után már ellenőrizhetjük, nehogy kiszárítsuk, mert akkor nem lehet szépen feltekerni.
A töltelékhez a meggyet a cukorral felmelegítjük, gyakran kevergetjük. Ha befőttből készítjük, ne használjuk föl az összes levet. Amikor felfőtt a meggy, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk egy kicsit botmixerrel, hogy a meggyszemek szétessenek. Ezután visszatesszük a tűzre. A pudingport vagy a keményítőt simára keverjük a vízzel, majd besűrítjük vele a felfőzött meggyet. Amíg hűl, a robotgép lassú fokozatán simára keverjük a mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd gyors fokozaton addig habosítjuk, míg krémes állagot nem kapunk. Ha szeretnénk, reszelt narancshéjat is tehetünk hozzá.
A kihűlt mákos piskótáról lehúzzuk a papírt, a töltelékeket külön-külön sima csöves nyomózsákokba töltjük, és felváltva csíkokat húzunk belőlük a piskótára. Az első csíkot ne közvetlenül a piskóta szélére nyomjuk, hanem 3 cm-rel beljebb. Ha teljesen becsíkoztuk, a sütőpapír segítségével feltekercseljük, majd tálalásig a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Cikkünk a Nők Lapja Konyha novemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »