Gasztro

Mozart-dallamokra jobban erjed a bor

Mozart, Haydn és Vivaldi muzsikájával nemesíti borait Markus Bachmann, egy bécsi zenész, aki mellesleg borászattal is foglalkozik.
Mozart dallamokra jobban erjed a bécsi bor

167 pohár bor… Mindennap »

A bécsi gasztronómus a zenét rendhagyó módon nem kívülről biztosítja. A dallamok közvetlenül a hordókba épített hangszórók segítségével csalogatják ki a borokból a legjobb ízeket.  

Bachmann ötlete egyszerű: a kellemes muzsika hanghullámai kedveznek a bornak. Különösen a borban található élesztőre vannak jó hatással, hiszen az élesztő a dallamok hatására nem metilalkoholt, hanem glicerint képez, ami jelentősen javít a nemes nedű ízhatásán. A végeredmény: kevesebb cukor és intenzívebb íz, ami ráadásul a gyomornak is jót tesz. Bachmann szerint sokkal könnyebben emészthető a dallamos bor, hisz a hagyományos erjedési procedúra alatt előfordulhat, hogy az élesztő lerakódik és a borban buborékokat képez. A dallamos bornál ez nem fordulhat elő, a hanghullámok mindent nyugodtan és egyenletesen oszlatnak el, különös harmóniát teremtve a hordóban.

Mozart dallamokra jobban erjed a bécsi bor

Bachmann módszere nem csak az új borra van jó hatással. A muzsika a halottnak hitt borba is új életet lehelhet. Mozart hatására az élesztő újra életre kelhet, hogy egy második erjesztéssel a bor minőségét javítsa. Bachmann egyelőre csak klasszikus dallamokkal kísérletezett, így nem tudni, hogy milyen hatást gyakorolna a nedűre a rockzene, a Beatles, az atonális, hangnem nélküli zene vagy akár az experimentális dzsessz.

Mozart dallamokra jobban erjed a bécsi bor

Bachmann már le is védette ötletét, mely Bécs csúcsborászai körében is nagy sikert aratott. „Ez egy mérföldkő az osztrák borászat történetében. Azt hiszem, még fel sem tudjuk mérni, milyen hatása lehet ennek a felfedezésnek” – mondta az osztrák bioborász Rolf Prettererbner. 
Fotók: koalamedia

Tipp: a Nők Lapja Cafén vezeti internetes naplóját Sára – sommás kijelentések, szélsőséges szubjektivitás, hormonok dúlta érzékszervek. Borblog nőknek. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top