Gasztro

Füstölögjünk: teafűvel füstölt kacsamell

Akadálymentesen halad az a folyamat, amelynek során a professzionális szakácsfortélyok átszivárognak a háztartási konyhákba. Ilyen fortély például a füstölés, hiszen amennyire megszokott volt ez egykor a falusi portákon, annyira szokatlan ma a szoros sorfalban álló belvárosi bérházakban vagy a lakótelepek erősen karcsúsított fazonú konyháiban.
Füst előttem, füst mögöttem

Ezt még a pasid is megcsinálja: egyszerű receptek » 

Feltételezhető lenne ezek alapján, hogy a recept megvalósításához mindenekelőtt egy kert, de legalábbis egy terasz vagy erkély szükséges, de nem kell ezt feltételezni, ez tévhit mindössze, panelfolklór, körfolyosó-mitológia, ganglegenda.

Svájcnak vagy a NASA-nak – esetleg mindkettőnek – köszönhetően a füstölés ma már balkontalan lakásokban is kivitelezhető, noha az nem árt, ha egy ablak akad a konyhán. Egy nyitott ablak. Az alufólia remek füstelfogó, egyesek szerint az amerikai űrkutatási hivatalnak, azaz a NASA-nak köszönhetjük, noha az Egyesült Államokban már 1913 óta használják az alufóliát, és csak 1958 óta létezik a NASA.

Az 1910-es években az állami pénzből finanszírozott űrkutatás ötletét a legradikálisabb politikus sem merte volna a szájára venni, de addig is gyártották az alufóliát, ami svájci találmány, Kreuzlingenben született 1910-ben. A NASA legfeljebb tökéletesített rajta, így ma már remekül alkalmas ellátni legnemesebb feladatát, a kacsafüstölést. Nem tagadhatjuk a holdra szállás jelentőségét, de hol van ez az emberiség azon nagy lépéséhez képest, amely a kacsamell tetszőleges pillanatban lezajló házi füstölését lehetővé tette? A bonyolult összefüggések világában tehát konkrét kapcsolat fedezhető fel az Apollo-program és a roséra füstölt kacsamell között, amely az űrtechnológia alighanem legkellemesebb becsatlakoztatása a hétköznapok világába. Bár roséra füstölt kacsamellet enni egyáltalán nem hétköznapi élvezet.

Szárított citrushéjjal és bergamottos teafűvel füstölt kacsamell


Hozzávalók:

  • 2 kacsamell
  • 2 narancs
  • 2 citrom
  • 1 evőkanál fekete tea (lehetőleg bergamottos earl grey)
  • 2 evőkanál rizs
  • olaj, só, bors

Füst előttem, füst mögöttem

  1. A citromok és a narancsok héját vékonyan hámozzuk meg, és tegyük a radiátorra vagy a langyos sütőbe pár órára, hogy jól kiszáradjanak. A gyümölcsök levét facsarjuk ki, szűrjük át, és öntsük a kacsamellekre, majd pácoljuk a hűtőben egy éjjelen át. Használat előtt egy órával vegyük ki, hogy szoba-hőmérsékletű legyen.
  2. Kerítsünk egy olyan edényt, amelynek van fedele, és egy rácsot bele tudunk állítani. Ez a leírás többnyire egy wokot vagy egy párolóedényt takar. Béleljük ki 2-3 réteg alufóliával, szórjuk bele a rizst, a fekete teát és a szárított citrushéjat. A bergamottos tea különösen jó, mert citrusos illata szépen társul a citrom- és narancshéj szédítő erejével.
  3. Forrósítsuk fel a füstölőalapot, míg kezd enyhén füstölni. Ekkor tegyük rá a rácsot, arra a pácból kivett, bőrös felén kissé bevagdosott kacsamelleket, sózzuk-borsozzuk, fedjük le alufóliával és helyezzük rá a fedőt. A lángot csökkentsük, a kilógó fóliát zárjuk össze, így füst nem szabadul ki a füstölés 8 perce alatt. Amikor lejárt az idő, cselekedjünk gyorsan: nyissuk ki az ablakot, kapjuk le a fedőt, tépjük fel a fóliát, hessegessük ki a füstöt. Egy perc elég erre.
  4. Egy serpenyőben felforrósított olajon süssük a kacsamellek bőrös oldalát 2 percig, a másik oldalát 1 percig, de 1-1 perc is elég lehet, ha nem túl nagy a kacsamell. Szeleteljük, és a rózsás színű, csak enyhén füstölt ízű húshoz kínáljunk vékonyra csíkozott, pirított sárga- és fehérrépát, azaz szerény statisztakörítést, ami nem halványítja el a sztárszeletet.

Füst előttem, füst mögöttemAz interjú nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:

  • Mit várunk el a férfiaktól Nőnapon?
  •  Szépüljünk tengeri sóval!
  • Tavasszal újra divat a csíkos, a pöttyös és a neonszín
  • Zsenge tavaszi zöldségek
  • Amszterdam megér egy hétvégét
  • Fontos, hogy legyen magyar őssejtbank

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top