
![]() |
A főzés megnyugtató, kreatív, produktív meló és még értelme is van. Különösen olyankor, ha el akarjuk felejteni a pasit, akit éveken át imádtunk. Amikor ott ülünk egy kád vízben, kisírt szemekkel, kavarognak bennünk az indulatok, és bár érezzük, hogy más szemében röhejesnek tűnnénk, ez cseppet sem jelent vigaszt.
Nem, ilyenkor másra van szükség. Mondjuk kiinni a hűtő alkoholkészletét? Egynek nem rossz, de aztán másnap marad a fejfájás és a durva karikák a szem alatt. Pasizzunk be hirtelen felindulásból valami buliban? A tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor szinte kizárólag az idióták akadnak a horogra. Ezzel pedig csak tovább rontunk a helyzetünkön. Valami sokkal komolyabbra van szükség. Valamire, amivel kiadhatjuk magunkból a dühöt, eltereli a gondolatainkat és még fizikailag is levezeti a testünket szétfeszítő gyilkos erőket.
Ilyenkor főzni kell! Valami nagyot, keményet, durvát! Amiben ott van az a keserűség, bánat és indulat, amitől a mi arcunk is grimaszba torzul. Na jó, de mégis mit? Valamit, ami akár órákon keresztül készül. Mert közben bömbölhet a konyhában a rádió. A szerelmes számok hallatán – mert hogy, hogy nem, ilyenkor csak azok szólnak mindenhol! – persze egy kicsit belehalunk. De aztán jön a katarzis és a megújulás!
Kíváncsiak voltunk, hogy a Sülvefőve ismert séfjei mit főznének hasonló helyzetben. Íme, Harmath Csaba ajánlatai egy nehéz nap éjszakájára. Figyelem: folytatás következik, receptek pedig hamarosan a Sülvefővén!
Egy zaklatott, ideges, rossz nap után az éjszakai, otthoni főzés nyújt számomra megnyugvást. Ilyenkor zsíros, hazai ízeket szeretek készíteni. Mint például a köménymagleves. Mangalicaszalonnát pörcre sütök, a pörcöt kikapom és a zsírjában kevés, apróra vágott salotta hagymát megfuttatok. Köménymaggal ízesítem és lisztet keverek hozzá, majd alaposan megpirítom. Akkor jó, ha már sül a liszt. Ekkor fűszerpaprikát adok hozzá és húsleveslével és vízzel fele-fele arányban felöntöm. Hozzáadok babérlevelet és jól kiforralom. Két tojás fehérjét felverek, összekeverem egy tojássárgájával és belecsurgatom, majd egy kis friss petrezselyemmel megszórom, tejföllel és ételecettel ízesítem. Egy nagy mély tálba két nyers tojássárgáját teszek, és erre kanalazom a forró levest! A kellemesen savanykás, krémes, mangalica zsíros leves hatására azonnal helyreáll az egyensúly és kerekké válik a világ! Másik nagy kedvenc éjszakai nyugtató csemegém a tejbegríz, melyet kizárólag 3,6 %-os zsírtartalmú vagy házi tejből készítek. 1 liter tejhez hozzáöntök 3,5 dl tejszínt és így főzöm a tejbegrízt nem túl sűrűre. Sóval, kevés cukorral, fél citrom vagy narancs héjával és a hangulatomtól függően még néhány fűszerrel ízesítem, pl. kardamon-maggal, majd tetejére jön a kötelező kakaó, de ez csak módjával. |
Ha vannak hasonló élményeitek, érzelmileg túlvezérelt állapotban alkotott receptjeitek, ételeitek, osszátok meg velünk! Például a Sülvefővén. De e-mailen is elküldhetitek! |