Gasztro

Vacsorarandi és szívszakadás

Milyen étellel kárpótoljuk magunkat egy-egy depressziós éjszakán? Mit együnk, ha éppen a csúcsokon járunk? A gasztronómia sokat segít átlendülnünk a holtponton, vagy éppen más színben látni az éppen elsötétülő világot. De a szárnyalásban is társ lehet. Nézzük, mit ajánlanak a Sülvefőve séfjei ilyen alkalmakra!
Itt a folytatás: vacsorarandi és szívszakadás Teafűvel is lehet húst füstölni? Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!

Hernyák Tomi – Vacsorarandi

Lássuk csak, hogy állunk a randival! Részemről nagyon előrehaladott kapcsolatnak kell lennie, ha már a saját lakásomra invitálom az illetőt és a konyhaművészetemmel próbálom elkápráztatni. (Jó, nálam az előrehaladott állapot ott kezdődik, hogy visszajelöl-e Facebookon.)

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Kétségkívül jó érzés, amikor az étkezés végeztével a dicsérő szavak helyett az illető megnyalja mind a tíz ujjunkat, de azért ez nekem már egy nagyon bizalmas randevú. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy egy ilyen randin kiterítjük minden kártyánkat! Szóval kezdjünk egy könnyű előétellel, amit már előző nap is összedobhatunk. Fontos, hogy amit csak tudunk, készítsünk elő. Így a figyelmünk nagy részét nem kell majd a kajára fordítani. Előételnek a lazacos mascarponekrémemet ajánlom. Mennyei íz, alig 15 perc alatt! A főétel legyen frissensült. Mert itt kell majd aratnunk! Olyat vállaljunk, amit már százszor csináltunk, és tuti jók vagyunk benne. Különben könnyen elvérezhetünk, azt meg ugye nem akarjuk… Szóval ne most akarjunk először szusit vagy rántott borjúlábat készíteni otthon. Nekem a kacsával eddig mindig sikerem volt. Bátran ajánlom. A mellét készítsük, mert az hamar megvan. No és pasiként azt mondom, talán nem is olyan nagy baj, ha ez a szép szó egy randin többször is elhangzik. Desszert: ismét egy fontos pont. Hiszen ez marad majd a választottunk fejében meg a legjobban. Megkoronázhatja a vacsorát, de el is ronthatja. Itt is biztosra menjünk. És valami könnyedet válassz! Ne az legyen az étkezés vége, hogy fúúú, de tele vagyok, majd kipukkadok, olyan jólesne most egy alvás. (Jelzem, aludtam már el első randin, tudom milyen.) Szóval a túrótorta mentás eperraguval például kiváló választás! Hajrá, lányok!

Wossala Rozina – Szerelem, szakítás

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Aki szerelmes, az az egekben jár. Képes a szerelme energiáiból táplálkozni, képes órákig boldog mosollyal az arcán pásztázni az elvonuló felhőket, étlen-szomjan. Aki szerelmes, az üres gyomorral is meghódítja a világot, nem kellenek neki kalóriák. Épp ezért a szerelem a legjobb fogyókúra. Az embert táplálja, ezért képes salátákon, gyümölcsökön és zöldségeken élni. Azt javaslom, akinek ez az öröm megadatik, az használja ki! Ilyenkor tavasszal például lehetőségünk nyílik friss alapanyagokból egy jó édesköményes, bébispenótos salátát készíteni, gorgonzola sajttal.

Hozzávalók
Bébispenótlevelek, édeskömény vékonyra szeletelve, fehér hagyma vékonyra szeletelve, 1 főtt tojás, 3 kanál joghurt, só, bors, olívaolaj, fél citrom leve, 20 dkg filézett csirkemell, taandori keverékbe pácolva

A csirkét jó előre bepácoljuk (akár éjszakára is) a taandori keverékbe, majd egy hússütő pálcikára szúrjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. Eközben a salátát összekeverjük, a joghurtból, sóval, borssal, olívaolajjal, citromlével dresszinget készítünk. A főtt tojást 4 felé vágjuk. A csirkét a saláta mellé helyezve tálaljuk, körülötte a tojásokkal.

Szakításnál a boldogsághormon vészes hiányát kell sürgősen pótolnunk. A boldogság a szerotonin, a szerotonin pedig leginkább a csoki. Tehát csoki=boldogság! Ezért, ha életem szerelme úgy döntene, hogy nem velem szeretné leélni élete hátralevő részét, én bizony csokitortát sütnék, azzal növelve a boldogságérzetemet – ideig-óráig. Krémeset, mogyoródarabokkal, egy réteg mogyoróvajjal és a legomlósabb piskótával. És tripla csokiréteggel! Persze nem minden nap, csak az első sokkhatás tüneti kezelésére.

Szőke Jani – Macskajaj

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

Ritkán, de megesik, hogy egy-egy szombati buli után vasárnap reggel macskajaj kerget minket, igaz? Régen az igazi medicina egy jó gyógysör volt, de rájöttem, hogy ez egyenes út az alkoholizmus felé. Aztán egy barátom két hét thaiföldi vizit után hazahozta a tuti leves receptjét, ami feledtet velünk minden bajt. Ha van elég erőnk hozzá, még hajnalban, lefekvés előtt megfőzhetjük és megehetjük. De másnap is kitűnő…

Hozzávalók:
1 kisebb filézett csirkemell, kicsi kockára vágva, 1/2 liter csirkeleves, 1 kisebb gyömbér meghámozva, vékony csíkokra vágva, 3 szál apróra vágott citromfű, 2 lime leve, 4 ek halszósz, 1 ek barna cukor, 2 doboz kókusztej, 2 marék apróra vágott korianderlevél, 5 kimagozott zöld csilipaprika, 1 marék currylevél

A húslevest a gyömbérrel, a citromfűvel, és a currylevelekkel együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a csirkét, a zöldcitromlevet, a halszószt, a cukrot, kis lángon forraljuk pár percig, majd a kókusztejet is hozzáadjuk. 10–15 perc elég, hogy a csirke megpuhuljon. Megkóstoljuk, sóval-borssal helyrerakjuk az ízeket. Tálaláskor megszórjuk korianderrel, csilivel igény szerint. Nekem a nagyon erős a kedvencem, és az gyógyít igazán.

Ha vannak hasonló élményeitek, érzelmileg túlvezérelt állapotban alkotott receptjeitek, ételeitek, osszátok meg velünk! Például a Sülvefővén. De e-mailen is elküldhetitek!

 

(A Sülvefőve séfjeit a Chefparade főzőiskolában fotóztuk.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top