Gasztro

Űrkaják a boltokban

Az űrtechnológia termékei az áruházak polcain is megjelenhetnek. Dr. Michele Perchonok, a NASA ételkutatója készíti elő a Mars-látogatás étekügyi részét.
Űrből jött kaják a boltokbanTudtátok, hogy immár a hűtőgép is beszélgethet velünk? 

A Mars meghódítása egészen más követelményeket támaszt az űrétkek terén, mint a holdra szállás. Egyrészt az űrhajósoknak magukkal kell vinniük az útra előrecsomagolt ételeket – ezekkel nincs gond, hiszen ezt a technológiát már számos alkalommal használták. Másrészt előre ki kell lőni számukra egy kisebb élelmiszerraktárat a Marsra, ami majd ott várja őket. Mivel az érkezésükkor ezek az ételek már három–öt évesek is lehetnek, így a NASA-nak teljesen új tartósítási és minőségbiztosítási módszereket kellett találnia.

„180 fajta ételt gond nélkül tudunk két évre tartósítani, de két évnél hosszabb időre már jóval kevesebbet. Fontos, hogy az embereink változatosan és minőségien táplálkozzanak, ezért nem engedhetjük meg, hogy csupán egy-két fajta ételt vehessenek magukhoz. A legnagyobb gond az, hogy nem vihetnek magukkal hűtőt és fagyasztót. Sajnos a Marson túl hideg van, és a –152 Celsius-fok könnyen szétroncsolhatja a csomagolásokat.” Dr. Perchonok szerint ugyan a földi szupermarketek egyáltalán nem igénylik az öt évre tartósítható élelmiszereket, de az efféle raktározáshoz szükséges maximálisan minőségi ételeket már igen. A 129 fokon történő mikrohullámú sterilizálásnak és a magas nyomású feldolgozásnak köszönhetően a bomláshoz vezető mikrobák elpusztíthatók, így kiváló minőségű termékeket lehet előállítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top