Nemrégiben a Tesco került kínos helyzetbe a vegyszeres paradicsom miatt |
A közelmúltban nagy visszhangja volt a Levegő Munkacsoport által közzétett hírnek, miszerint az EU-ban 3 évre engedélyezték a mutagén és az emberi szaporítószerveket károsító karbendazim használatát. Ha ez esetleg kínaiul hangzik, ne csodálkozzatok rajta. A lényeg: több nemzetközi felmérés is igazolta, hogy a kártevők ellen használt toxikus növényvédő szerek nemcsak hogy módosítják a takarmány génállományát és roncsolják az emberi DNS-t, de például terhes nők esetében már a magzatokra is hatással vannak.
Egy kanadai, egyetemi oktató kórház kutatói 30 várandós anyát vizsgáltak, és megdöbbentő eredményt kaptak: 93 százalékuk vérében tudták kimutatni a toxikus vegyület. Ám ami még rosszabb, a köldökzsinóron keresztül a magzatok 80 százalékára szintén hatással volt. A felmérés szerint a mérgező anyagok az étkezések során megevett hússal, tejjel és tojással kerülnek a szervezetbe, és ezt szinte lehetetlen elkerülni, merthogy az ezeket adó haszonállatokat a káros növényvédő szerrel kezelt takarmánnyal etették.