Gasztro

Kémcsőben készül a sült csirke?!

Hihetetlennek tűnik és hátborzongatónak is, de nincs messze az idő, amikor az étteremben kért fogást nem tányéron, hanem kémcsőben szolgálják fel.
Cipőt a cipőboltból, húst a... kémcsőből?!Tudtátok, hogy nitrogénnel fagyit is lehet főzni?

A mesterséges megtermékenyítés mint eljárás egyáltalán nem új keletű. Gondoljatok csak a lombikbébiprogramokra. A konyhában viszont eddig nemigen használták. Kémcsöveket meg folyékony nitrogént legfeljebb a molekuláris gasztronómia vonultatott fel. De mostantól másképp lesz – legalábbis ezt vizionálja az amerikai New Yorker egyik cikke. Szerintük ugyanis a jövőben akár a rozéra sütött tonhalsztéket, de tulajdonképpen bármiféle állati eredetű ételt lehet majd helyettesíteni laboratóriumban előállított hússal. Ehhez mindössze mintát kell venni az állat DNS-éből, aztán azt tovább tenyészteni a kémcsövekben. Szakemberek szerint az így létrehozott húspótlék ízben tökéletesen megegyezik majd az eredetivel. Nem is beszélve arról, hogy ha a módszer beválik, azzal kevesebb állatot kell leölni, illetve közvetve az üvegházhatás is jelentősen csökkenthető – az élelmiszer-ipari felhasználásra tartott élő állatok jelenleg a föld metánkibocsátásának 20 százalékát adják. Ez persze mind szép és még jó is, de azért valljuk be, viszonylag kevesen vágyunk arra, hogy a sült csirkét vagy éppen egy szelet finom sonkát kémcsőből hörpintsünk fel, nem igaz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top