Ha a Prada lehet környezetbarát, akkor mi is! |
Sok előnye van annak, ha az ember helyben, kistermelőtől vásárolja meg a reggelihez, ebédre, vacsorára valót. Elsőnek például ott van az, hogy nagy valószínűséggel frissebb és ízesebb lesz a portéka. Másodsorban pedig ezzel a környezetünknek is jót teszünk – hittétek volna? Ami ugyanis helyben terem, azt nem kell a fél világon át utaztatni, mint például a banánt vagy a narancsot. Merthogy ezek ettől – a hajók széndioxid-kibocsátása okán – a leginkább környezetszennyező eledellé válnak. A marhahús ugyanígy megérdemli az ökobarátságtalan plecsnit. A szarvasmarhatartás ugyanis valósággal zabálja az erőforrásokat: a vizet, a takarmányt, az áramot, az üzemanyagot, és akkor a feldolgozásáról még nem is beszéltünk. Sajnos ugyanez igaz a szójababra is, ami egyébként nagyon egészséges. Az ültetvények kialakítása – Brazíliában például egész erdőket irtottak ki ezért – és megművelése ugyanis inkább rombolja a környezetet, mint védi.