![](https://nlc.hu/uploads/2025/02/divakc.jpg)
![]() |
Itt az ideje a lekvárfőzésről kialakult évszázados kép lerombolásának! A lekvárfőzés a köztudatban nyugdíjastevékenység, hiszen kinek van kedve, ideje és türelme hosszasan molyolni a gyümölcsbefőzéssel, üvegsterilizással és dunsztolással, nem?! Ha így állsz a befőzéshez, akkor tévedésben vagy. Bizony. A lekvárfőzés igenis csajszis dolog, és akár egy óra alatt meglehetsz vele. Na, csábító? Akkor lássuk, hogyan főzheted meg a legjobb ribizlilekvárokat seperc alatt!
Tipp: Ne ipari mennyiségeket főzz be, elég lesz egy kiló gyümölcs is! Használj kis üvegeket, amelyekből hamar kikanalazzátok a lekvárt, így mindig olyan érzésed lesz, amikor egy újabb üveget nyitsz fel, hogy friss lekvárt eszel. Ha teheted, szép üvegekbe töltsd a lekvárod, és ragassz rá egyedi matricát (ehhez az interneten találsz sablonokat). Ki az, aki nem örül egy csupor, biztosan házi készítésű lekvárnak? |
Fontos, hogy friss, érett, ép gyümölcsöd legyen, rozsdamentes edényed, fakanalad, cukrod, no és steril üvegeid. Ezeket egyébként egyszerűen tudod sterilizálni. Miután alaposan kimostad őket, tedd be a forró sütőbe 15-20 percre, majd a forró, kész lekvárt már adagolhatod is az üvegekbe. Ha a mag és héj nélküli selymes, zselészerű állagot szeretnél kapni, nem kell leszedned a szemeket, viszont át kell passzíroznod egy kézi passzírozó masinán. A cukorral felfőzött ribizli a passzírozás után mehet is az üvegekbe. Ha darabos, rusztikus lekvárt szeretnél főzni, akkor elmarad a passzírozás: ilyenkor a ribizliszemeket villa segítségével húzd le a száráról, majd a szemeket szár nélkül kell felfőznöd a cukorral. A miheztartás okán: 10 dkg ribizli szártalanítása villával kb. 5 perces munka.
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 60-70 dkg kristálycukor (a finomítatlan nádcukor a tuti)
A megmosott ribizlifürtökről villa segítségével szedd le a szemeket. Közben a cukrot tedd egy edénybe, és önts hozzá 2 dl vizet. Erős tűzön forrald 10 percen keresztül, majd öntsd a ribizlibogyókat a cukorsziruphoz. Folyamatos kevergetés mellett főzd 5-10 percig, majd töltsd még forrón kis üvegekbe, zárd le, és kb. 8 percig pihentesd felfordítva az üvegeket.
Egyszerű sima ribizlilekvár, passzírozva
Hozzávalók: 1 kg ribizli, 60-70 dkg cukor
A ribizlit alaposan mosd meg, és fürtöstül tedd egy edénybe, majd önts hozzá 1 dl vizet. Főzd addig, míg a ribizli héja megreped (forrástól pár perc). Vedd le a tűzről, és egy kézi passzírozón kisebb adagokban passzírozd át, majd öntsd vissza az előbbi edénybe. Add hozzá a cukrot, forrald fel, és főzd kevergetve körülbelül 5-8 percig. Töltsd még forrón kis üvegekbe, zárd le és kb. 8 percig pihentesd felfordítva az üvegeket.
Lekvár 2.0 Befőzésekor a gyümölcsöt sokféleképpen ízesítheted, de akár más gyümölccsel is párosíthatod. Desszertboros ribizlilekvár : a víz helyett 2,5 dl desszertborral és cukorral főzd fel a ribizlit.Chilis-gyömbéres ribizlilekvár: 3-4 chili paprikát ízlés szerint magozd ki, majd karikázd fel, a kb. 6 cm hosszú gyömbért reszeld le. Ezt a cukorral együtt főzd készre, majd a passzírozás után add a cukorral együtt a ribizlihez.2 kisebb narancs héját hámozd meg, és a levével együtt add a cukorhoz 1 kisebb rúd fahéjjal és egy muszlinbatyuban összekötött ½ teáskanál szegfűborssal és ½ teáskanál szegfűszeggel. Passzírozás előtt a narancs levében párold a ribizlit, majd passzírozd, és a cukorral együtt főzd bele a narancshéjat és a muszlinbatyuba zárt ½ teáskanál szegfűborsot és ½ teáskanál szegfűszeget. Így főzd készre, majd távolítsd el a fűszereket és a narancs héját. Kakukkfüves ribizlilekvár Málnás ribizlilekvár: A ribizlimennyiség felét helyettesítsd málnával. Főzd, míg a felszínén nem keletkezik hab. Cseresznyés ribizlilekvár: A ribizlimennyiség felét helyettesítsd kimagozott cseresznyével. Főzd, míg a felszínén nem keletkezik hab. |
Sülvefőve séfek és a lekvár
Franciaországban azt láttam, hogy nem is lekvárt, hanem ribizlizselét főznek a mámik otthon, és előfordul, hogy akár már egy kilóból is. Viszont a világ egyik legdrágább termékét tudják produkálni a drága nagyik. Az érdekes az, hogy miért. Nem fogjátok elhinni: egy ferdén levágott libatollal szedik ki egyenként minden ribizliszemből a magot! Ez nem kevés munkát jelent… Innen adódik az egyébként horribilis ár is. Hogy miért nem szűrik inkább le utána? Talán azért, mert annyira szeretnék megőrizni a ribizlizselé a tiszta ízeit, hogy még a magot se főzik bele. Ha maga a főzés nem is tart csak úgy húsz percig, az előkészítés órákba is telhet. A végeredmény egy tiszta zselé, melyet 350 grammos üvegekben árulnak 3,5-4 euróért. Ismerve a ráfordított időt, az az igazság, hogy ez nem is tűnik olyan drágának. Ha nem hiszik, próbáljanak meg egy kiló ribizlit kimagozni! Bonne chance!
Hernyák Tomi