Gasztro

A marihuána hatóanyaga kerül az anti-energiaitalokba

Azt már megszoktuk, hogy újabb és újabb energiaitalok tűnnek fel a boltokban, de azzal valószínűleg kevesen vannak tisztában hazánkban, hogy külföldön egyre népszerűbbek a nyugtató, lazító hatású anti-energiaitalok. Te tudtad, hogy létezik ilyen? És azt, hogy mi van benne?
Marihuána-hatóanyag kerül az anti-energiaitalokba
Lehet, hogy már a franciák is anti-energiaitalt isznak?

Nem mondjuk, hogy a „szárnyakat ad” típusú italok ideje lejárt, de a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen keresik az ellazító, nyugtató, „anti-energiaitalokat”. Az agy zsongását tompító italok karrierje Japánban kezdődött 2005-ben, és egy italszakértő szerint a jövőben még inkább nőni fog irántuk a kereslet, hiszen egyre stresszesebbek az emberek.

Az utóbbi két évben a lazító italok eladása megduplázódott, 2010-ben 127 millió liternyit értékesítettek belőlük, a becslések szerint ez a szám 2014-re 300 millió literre nő majd. A vásárlók között állandóan rohanó anyukák éppúgy vannak, mint diákok és ideges brókerek, akik lelkesen veszik a – többek között – Drank, Purple Stuff, Vacation in a Bottle, Just Chill, Dream Water, Slow Cow nevet viselő italokat.

A marihuána hatóanyaga kerül az anti-energiaitalokba
A marihuána hatóanyaga kerül az anti-energiaitalokba
A marihuána hatóanyaga kerül az anti-energiaitalokba

S hogy mit tesznek ezekbe a „koktélokba”, ami így kisimítja az idegeket? Az alkotóelemek között vannak nyugtató hatásukról ismert, ártalmatlan növények (például kamilla), és a népi gyógyászat által kevésbé használt anyagok is. Ezek egyike a melatonin, ez a hormon az alvásciklust irányítja, tulajdonképpen álmosságot okoz. Kerül az italokba L-teanin is, ez egy zöld teában is előforduló aminosav, nyugtató hatása van az agyra. Szintén az összetevők közé tartozik többféle B-vitamin és a GABA (gamma-amino-vajsav), ez utóbbi szintén segíti a test ellazulását, kiküszöböli a stressz káros hatásait.

A marihuána hatóanyaga kerül az anti-energiaitalokbaAkad olyan gyártó, aki THC- (tetrahidrokannabiol) tartalmú összetevővel turbózta fel Canna Cola nevű italát (a THC a marihuána hatóanyaga), de ezt nem árusíthatja kiskereskedelemben, azok kaphatnak belőle, akik gyógyászati célból használnak „füvet”. Az ellenzők közül többen problémásnak találják, hogy az italoknak nem kell átesniük a gyógyszergyári teszteken, ezért ilyet árusítani „etikátlan és erkölcstelen”.  

Az itthoni boltok polcain még nem nagyon találunk ezekből az italokból, ami talán nem is baj – ha nagyon feszült vagy, kóstold meg például ezt, garantáltan segít a lazításban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top