Gasztro

Már a franciák sem isznak bort?

Lehet, hogy kifordult a sarkaiból a világ? A franciák eddig híresek voltak arról, hogy a borkultúrájuk meglehetősen jól fejlett, és rendszeresen fogyasztanak is az étkezések alkalmával. Ám ez a trend nagyot változott.

Nem fogy a bor FranciaországbanTokajban borbarátnők küzdenek a magyar sikerekért

Ha azt mondjuk, hárommillió palack bor, az soknak hangzik, ugye? És ha azt is hozzátesszük, hogy két emberöltő alatt éves szinten ennyivel csökkent a franciák borivászati kedve? Így még drasztikusabbnak tűnik, nem? Márpedig egy friss felmérés szerint ez a helyzet: a teljes népesség alig négymillió palackkal dönt magába, és ez egy emberre lebontva maximum heti egy üveget jelent. Ez pedig azért figyelemfelkeltő adat, mert a franciákról köztudott, hogy Európában, de a világon is eddig az egyik legnagyobb borfogyasztó – és termelő – hatalomnak számítottak. Nem is beszélve arról, mennyit tettek azért, hogy a bor és a gasztronómia kultúrája összefonódjon és világszerte elterjedjen. A felmérés szerint a csökkenés legfőbb oka egyébként az, hogy a fiatalabb generációk – a mostani 20-as, 30-as és 40-es korosztály – számára szinte mindegy, mit iszik, bor helyett például éppen sört, ráadásul immár nem rendszeresen, étkezés mellé, hanem rendszertelenül és leginkább csak magában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top