Gasztro

Főzd meg magad a nagyi baracklekvárját!

A te családodban is legenda a nagyi baracklekvárja, amiért hosszú órákig küzdött a 40 fokos konyhában? Itt az alkalom, hogy te is megpróbáld, meglátod, nem olyan nehéz, ráadásul most a legolcsóbb a kajszibarack, és hétvégére pont kellemesen hűvös időt ígérnek.
Főzd meg magad a nagyi baracklekvárját!
Kattints, ha izgalmas ribizlilekvárokat főznél!

A lekvárfőzés pont addig tűnik bonyolultnak, míg egyszer ki nem próbálod – akkor rájössz, hogy tényleg sok időt vesz igénybe, de tulajdonképpen nem igényel nagy főzőtudományt.

A baracklekvár-készítésnél is fontos, hogy hibátlan, érett alapanyagból dolgozz, a rossz részeket gondosan vágd ki, különben előfordul, hogy hamarabb megromlik a lekvárod, mint hogy az első palacsintára rákennéd.

Megoszlanak a nézetek arról, hogy le kell-e húzni a barack héját, ha nagyon nem szeretnéd rajta hagyni, akkor önts a gyümölcsre forró vizet, és pár perc után könnyen lejön a héja. Utána magozd ki, majd vágd negyedekre.

Főzd meg magad a nagyi baracklekvárját!Lehetőleg széles és magas főzőedényt válassz, így a víz gyorsabban tud párologni, illetve nem fut ki könnyen a lekvár. Szórd bele a barackot, a cukrot, illetve – ha használni szeretnéd – a készen kapható lekvárzselésítő anyagot. Utóbbi sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszi a lekvárfőzést (gyümölcspektin van benne, ami a lekvár szilárdulását segíti elő), használatával sokkal kevesebb cukor is elég lehet. Arra sem kell várnod, hogy a pektinek esetleg órákig tartó rotyogtatás után oldódjanak ki a lekvárba, forrástól számítva néhány perc alatt kész van.

Az egyébként egyénfüggő, hogy ki mennyi cukrot rak a lekvárba: van, aki egy kiló barackhoz fél kiló cukrot mond, más jóval többet (attól is függ, használsz-e lekvárzselésítőt). Ha túl édes lett, akkor egy kevés citromsav hozzáadásával még segíthetsz rajta!

Ha már lekvárfőzésre adtad a fejed, ne teregess vagy takaríts közben, hanem kavargasd gyakran, nehogy leégjen. A rutintalan lekvárfőzők nagy kérdése: honnan tudom, hogy kész a lekvár? Használd a kocsonyásodási próbát, vagyis tegyél egy evőkanálnyit hideg tányérra, és rakd be néhány percre a hűtőbe. Ha megszilárdul, kész vagy. Merd üvegekbe, állítsd őket fejre, így vákuum keletkezik, ami légmentesen lezárja.

Aki szeret kísérletezni, további hozzávalókkal is turbózhatja a baracklekvárt, például mazsolával, étcsokoládéval, mandulával, különféle alkoholokkal (például pálinka, Grand Marnier, sherry, malaga bor), fűszerekkel (fahéj, szerecsendió, vanília, gyömbér stb.). Ötleteket keresel? Kattints ide! A mi kedvencünk a citromos-mentás sárgabaracklekvár, ami egy szép üvegbe téve nagyszerű ajándék is. lehet.

Ha kíváncsi vagy, miként készítik a lekvárt az Agárdi Pálinkafőzdében, kattints videónkra! Gyöngyösi János séf a profik trükkjeiről mesél Harmath Csabának, a Sülvefőve egyik séfjének!

Kész a lekvárod, és nem csak friss kenyérre akarod kenni? Készíts baracklekváros-mákos pitét vagy házi Sacher-tortát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top