Margó mami receptje
8 evőkanál kristálycukor
2 egész tojás + 2 tojássárgája
2-3 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy 1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
¼ kávéskanál gyömbér
7 dkg zsír (valamilyen semleges ízű zsír legyen)
7 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál tejföl
10 evőkanál méz
1 teáskanál szódabikarbóna
60 dkg liszt
1 csipet só
Ki süsse? Aki szereti a nagyon puha mézeskalácsot, és nem fél zsírt használni.
A zsírt, a mézet és a margarint megolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a fűszerkeveréket a cukrot, a és a szódabikarbónát és a sót, ha ezzel végeztünk, akkor mehet bele a tojás és a tejföl is, majd a felolvasztott zsír, méz és margarin. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Belisztezett deszkán kinyújtjuk és szaggatjuk. A zsírtól különleges íze lesz, a tejföl pedig garantálja, hogy puha maradjon.
Az NLC kedvence (amit Ízbolygótól kölcsönöztünk)
34 dkg liszt
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
csipet só
(2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalácsfűszer)
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió.
Ki süsse? Aki gyerekkel együtt készíti, mert könnyű vele dolgozni, de a sütés után érdemes várni egy napot a díszítéssel, ugyanis frissen könnyen törik.
Porcukros szalalkális
25 dkg méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
2 teáskanál szalalkáli
70 dkg liszt
A vajat a mézzel felolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot, a szalalkálit a fahéjat és a szegfűszeget, majd beleütjük a három tojást és a mézes keveréket, ha túl folyós lenne a tészta, még lisztet is tehetünk hozzá.
Ki süsse? Aki szereti, ha egy picit keményebb a tészta, de nem kell félni, ez sem lesz cipőtalp.
Tippek: |