Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal nemrég jóváhagyta azokat a hivatalos azonosítókat, amelyek használatával elkerülhetővé válik az éttermekben felhasznált élelmiszerek átcímkézése. A DNS-vonalkódok bevezetése azonban nemcsak az Egyesült Államok vendéglőiben várható hamarosan: már világszerte érdeklődnek a technológia átvétele iránt, mert gyors és egyszerű azonosítást tesz lehetővé.
DNS-vonalkóddal azonosítják majd a garnélát is |
A tengeri élelmiszerek feketepiaca az egész világon elterjedt: a kereskedők rengeteget kaszálnak azon, hogy drágán értékesítik a rossz minőségű tengeri herkentyűket. Ráadásul sokszor a szigorú korlátozások elkerülése végett hamisítják az élelmiszereket. A halak átcímkézése azonban az emberi egészségre és a környezetre is veszélyes. Néhány éve például az Egyesült Államokban sokan súlyosan megbetegedtek ördöghalként értékesített, illegálisan importált, mérgező, kínai gömbhalaktól.