Gasztro

DNS-sel azonosítanák a tengeri herkentyűket

Egy új élelmiszer-azonosító technológiával akarják ellenőrzés alatt tartani a tengeri fogások alapanyagait. Így a vendég biztos lehet abban, hogy a pénzéért minőséget kap, és az egészsége sincs veszélyben.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal nemrég jóváhagyta azokat a hivatalos azonosítókat, amelyek használatával elkerülhetővé válik az éttermekben felhasznált élelmiszerek átcímkézése. A DNS-vonalkódok bevezetése azonban nemcsak az Egyesült Államok vendéglőiben várható hamarosan: már világszerte érdeklődnek a technológia átvétele iránt, mert gyors és egyszerű azonosítást tesz lehetővé.

DNS-vonalkóddal azonosítják majd a garnélát is
DNS-vonalkóddal azonosítják majd a garnélát is

A tengeri élelmiszerek feketepiaca az egész világon elterjedt: a kereskedők rengeteget kaszálnak azon, hogy drágán értékesítik a rossz minőségű tengeri herkentyűket. Ráadásul sokszor a szigorú korlátozások elkerülése végett hamisítják az élelmiszereket. A halak átcímkézése azonban az emberi egészségre és a környezetre is veszélyes. Néhány éve például az Egyesült Államokban sokan súlyosan megbetegedtek ördöghalként értékesített, illegálisan importált, mérgező, kínai gömbhalaktól.

A szakemberek szerint az azonosító eljárás bevezetése a egyfajta védjegyként is szolgálhat, amelyet a színvonalas éttermek vendégei meg is fizetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top