Gasztro

3 recept a palacsinta világnapjára

Február 21. a nagy palacsintanap. Most olyan recepteket kapsz tőlünk, amivel este még kellő átéléssel megünnepelheted a nagy eseményt.
 Egy ráadás palacsinta! – normandiai almás

Az alaptészta, ahogy mi szoktuk csinálni

20 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
1 csipet só
3/4 dl olaj

A liszthez hozzáadjuk a sót, majd folyamatos kevergetés mellett mehetnek hozzá a folyékony hozzávalók. Habverővel simára keverjük és 1-2 órára állni hagyjuk. Utána újra átkeverjük, és ha túl sűrűnek találjuk, hozzáadunk egy kevés tejet. A palacsintasütőbe öntünk pár csepp olajat, majd kisütjük az első tésztát, a többi palacsinta előtt elvileg már nem le szükség olajra.

3 recept a palacsinta világnapjára Crepés Suzette

A franciák elegáns palacsintája egyáltalán nem bonyolult fogás, cserébe az egyik legfinomabb desszert, ami valaha ettünk.

Hozzávalók 6 személyre:

12 db palacsinta
13 dkg vaj
13 dkg kristálycukor
1 narancs reszelt héja
2 dl narancslé (frissen facsart, sőt mehetnek bele a narancs darabjai is)
3 ek. narancslikőr
2 ek. konyak
1 narancs finomra vágott héja

A vajat, a cukrot a narancs héját és a narancslevet egy lábosba tesszük, majd miután a cukor és a vaj felolvadt, néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a narancslikőrt. A palacsintákat négybe hajtjuk majd ráöntjük a szószt, a végén pedig meglocsoljuk konyakkal és meggyújtjuk.

3 recept a palacsinta világnapjára Nigella palacsintája juharsziruppal

Ragacsos, nyúlós és isteni finom, aki nem szereti a juharszirupot, vagy nem fér bele a költségvetésébe, az eheti mézzel is.

Hozzávalók 4 személyre:

2 evőkanál vaj
225 g búzaliszt
2 púpos teáskanál sütőpor
1 teáskanál cukor
1 csipet só
3 dl zsíros tej
olaj vagy vaj a palacsintasütéshez
juharszirup a tetejére

Olvasszuk meg a vajat és tegyük félre hűlni. Egy keverőtálba mérjük bele a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a cukrot és a sót, majd jól keverjük össze. A tejet mérjük ki egy másik tálba, keverjük hozzá a tojásokat és a kissé kihűlt vajat, majd a folyékony elegyet állandó keverés mellett adjuk hozzá a száraz összetevőkhöz. Ha kész, hevítsünk fel egy serpenyőt, kenjük meg vajjal vagy olajjal, és halmozzunk bele kb. 4 centis halmokat. Ha a teteje már kezd hólyagosodni, fordítsuk meg, és néhány perc alatt süssük  meg a másik oldalát is. Ha elkészültünk, tegyük ki tányérra a palacsintákat, és öntsük rá juharszirupot.

3 recept a palacsinta világnapjára Bábuska blinije

Az oroszok palacsintája, a blini sokban hasonlít az amerikaiak vastag palacsintájához, de annál sokkal finomabb. Az egyik legnagyobb különbség, hogy élesztővel készül, a másik pedig az, hogy kicsit macerás a tészta.

Hozzávalók 8 személyre:

6 db tojás
250 ml tej
2 dkg élesztő
2 csipet cukor
250 ml tejföl
8 dkg vaj
30 dkg hajdinaliszt
10 dkg fehér liszt
2 tk só
olaj a sütéshez

Az élesztőt a cukorral és a tejjel felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a vajat (fontos, hogy a hozzávalókat nem közvetlenül a hűtőből vegyük ki). Ezután a lisztet, a sót és a tojássárgáját is hozzáadjuk, majd 20-30 percet pihentetjük. Miután az idő letelt, a tojásfehérjét egy csipet sóval keményre keverjük, és óvatosan hozzáadjuk a tésztához. A tésztából 3-4 centis köröket teszünk a serpenyőbe és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Ebből a mennyiségből vacsorára és reggelire is jut.  
Az oroszok eszik édes és sós feltéttel is. A sós feltét lehet pácolt lazac-tejföl-kapor kombináció, de finom a kaviár-tejföl-lila hagyma trióval is. Édesen pedig lekvárokkal és sűrűre főzött gyümölcsszószokkal a legjobb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top