Gasztro

Eltűnhet a magyar őszibarack a piacról?

Drága importáruval kell beérnie azoknak, akik egy jó kis lédús őszibarackra vágynak: a későn lecsapott, zord tél miatt elfagyott az idei termés nagy része.
barackfa, tél, károk, delmagyar.hu
Forrás: delmagyar.hu

Több Csongrád megyei ültetvényen teljesen elfagyott az őszibarack, máshol 60–80 százalékos a kár, ezért nagy bajban vannak a termelők – írja a Délmagyar.hu.

Az őszibaracknak elvben bírnia kellene a mínusz 20 fokokat, de idén az enyhébb decemberben és januárban „megindultak” a fák, emiatt megfagytak a későbbi zord, hosszan tartó hidegben – nyilatkozta a lapnak Barna Károly, egy szatymazi gazda. Az őszibarack-ültetvényén is szinte kopaszak a gyümölcsfák, becslése szerint a várható termés legalább 80 százaléka elpusztult. A család bevétele a fagykár miatt jóval kevesebb lesz, miközben a költségek ugyanazok, ráadásul nem tudják, hogy mennyi pénzt kapnak az állami kárenyhítési alaptól.

A lapnak Szakáll Sándor, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője megerősítette, hogy a mínusz 20–25 fokos fagy az őszibarackban fajtától függően 60–100 százalékos kárt okozott Csongrád megyében, ahogy a külterületeken lévő sárgabarack is elfagyott. A szőlőkben fajtától függően 20 és 100 százalék közötti a fagykár – a szélsőséges időjárás miatt dráguló gyümölcsökről és ennek következményeiről itt olvashatsz tovább!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top