Még több brûlee |
5 részes sorozatunkban a hagyományos brûleektől a merészebb típusokon át több receptet megmutatunk neked, amelyek mindegyike megtalálható a Szuflé magazin legfrissebb számában is. Indulás a cukrászfáklyákért, és kezdődhet a karamellizálás!
Karfiolos crème brûlee
Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg karfiol
4 dkg salotta hagyma
olívaolaj vagy vaj
1 kezeletlen citrom héja
só, frissen őrölt bors, szerecsendió
4 dl tejszín
5 tojássárgája
kb. 1 evőkanál kristálycukor/forma a karamellizáláshoz
A karfiolt vízben puhára főzzük, a hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és kevés olívaolajon vagy vajon megfonnyasztjuk. A karfiolhoz keverjük, majd leturmixoljuk. A citrom héját belereszeljük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A tejszínt felmelegítjük, majd összekeverjük a karfiollal, végül a habosra kevert tojássárgájához adjuk. A masszát kis porcelántálkákba adagoljuk. A formákat egy tepsibe ültetjük, majd forrásban lévő vízzel feltöltjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának ¾-ig érjen a víz. 150 fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor mindegyik adag felszínét megszórjuk 1-1 evőkanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk.
Tipp: Fokhagymás-citromos garnélával vagy pankomorzsába forgatott, sült Szent Jakab-kagylóval kínálhatjuk.
Megjelent a legújabb Szuflé! A tartalomból: |
|