Reggeli a családnak 1000 forintból! |
Rozmaringos-burgonyás zsemle
Hozzávalók 8 zsemléhez:
20 dkg burgonya (tisztítva)
3 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
40 dkg fehér liszt
1 teáskanál só
2-3 ág friss rozmaring
1 tojássárgája a kenéshez
A krumplit kockázzuk fel, sós vízben tegyük fel főni. Amikor megfőtt, szűrjük le, a főzővizet tegyük félre. A krumplit passzírozzuk át a vajjal együtt, teljesen simára pépesítsük. A főzővízből vegyünk ki 1,2 dl-t, és amikor már csak langyos, keverjük benne krémesre az élesztőt. Adjuk a krumplihoz, majd szitáljuk hozzá a sóval elegyített lisztet, keverjük hozzá a felaprított rozmaringleveleket. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát, dagasszuk 10 percen át, majd fóliával takarva kelesszük legalább 1,5 órán keresztül.
Gyúrjuk át enyhén a tésztát, formáljunk belőle 8 zsemlét, és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, ott kelesszük újabb 1 órán át. Sütés előtt kenjük meg egy evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra 20-25 perc alatt.
Elkészítés: 50 perc
Kelesztés: 2,5 óra
Sütés: 20-25 perc
Chilis kolbász rozmaringos paradicsomszószban sütve
Hozzávalók:
A kolbászhoz:
50 dkg disznóhús (pl. comb)
25 dkg zsírszalonna
3-4 dkg só
kb. 1 evőkanál édes, őrölt pirospaprika
1 evőkanál szemes fekete bors
kb. 1 evőkanál chilipehely
1 evőkanál aprított, friss rozmaringlevél
A töltéshez:
tisztított vékonybél, előzőleg vízbe áztatva
kötözőzsinór
A szószhoz:
1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom (40 dkg)
4-5 friss rozmaringág
A hús felét és a zsírszalonnát egészen apróra kockázzuk fel (fél centiméteres darabokra), a maradék húst daráljuk le. Keverjük össze őket, adjuk hozzá a sót, a durvára tört borsot, a fűszerpaprikát, a chilipelyhet és a rozmaringot. Dolgozzuk össze alaposan a masszát, pihentessük 1 órát, majd kolbásztöltővel töltsük be a bélbe, kis kolbászokat formázva belőle.
Tegyük a kolbászokat tűzálló tálba, keverjük el az enyhén átturmixolt paradicsomot 1 dl vízzel, öntsük a kolbászra, tegyük mellé a rozmaringágakat. 220 fokos sütőben fóliával letakarva süssük 50 percig.
Tipp: A sózás, fűszerezés mértéke függ a húskockák méretétől, zsírosságától, a só minőségétől; kóstoljuk a masszát, és ha kell, korrigáljuk a fűszerezést!
Elkészítés: 60 perc + pihentetés
Sütés: 50 perc
Megjelent a legújabb Szuflé! A tartalomból: |
|