Gasztro

Kutyakaja az éttermi maradékból – itt a Pet It

Egyedülálló kezdeményezés indulhat Budapesten, ami egyszerre jó a kutyáknak, a gazdiknak és az éttermeknek is. Sőt, ha összejön, a maradékod igazi kincs lesz.

Kutyakaja az éttermi maradékból - itt a Pet ItA Pet It kampány célja, hogy az éttermi maradékok ne a kukában landoljanak, hanem a lehető legjobb helyre kerüljenek. A programban részt vevő éttermek egy napelemes hűtőt kapnak, amelyet kiállíthatnak az étterem bejáratához, a frigóba pedig olyan maradékok kerülnek, amelyek a házi kedvencek kedvére lehetnek.

„Az Os Cantine, amely a Pet It programnak is a gazdája, olyan önfenntartó projektekkel foglalkozik, amelyek a környezetre és a társadalomra is jótékony hatással lehetnek. A mostani kampányunk szeptemberben indul útjára, és már a meghirdetés napján több étterem csatlakozott hozzá” – nyilatkozta lapunknak Nemes Attila projektvezető.

Hogyan kerül a vacsi a hűtőbe?

A maradékokat a étteremben felcímkézik és újrahasznosítható műanyag dobozba teszik. A címkén szerepelnie kell az eltarthatóságnak, a benne lévő fogás nevének, valamint annak is, hogy milyen hőkezelésre van szükség ahhoz, hogy a menü a házi kedvenc tányérjába kerülhessen.

Mi lesz a hűtőben?

Készételek kutyáknak és macskáknak
Nyers zöldségek (tisztítási maradék) rágcsálóknak
Kávézacc a virágok földjére

„Figyelni fogunk arra, hogy a háziállatok csak olyan ételt kapjanak, amit megehetnek. Kétes minőségű fogás nem kerül a dobozokba. Ez nekünk is fontos, szeretnénk egy szociálisan érzékeny éttermet csinálni – az ételhulladékot elszállítjuk, a PET palackokat gyűjtjük –, ezért fogunk mi is kampányolni amellett, hogy minél több, a miénkhez hasonló étterem legyen” – érvelt Sándor Iván a Manga Cowboy étterem üzletvezetője.



Hogyan működik a rendszer?


Kutyakaja az éttermi maradékból - itt a Pet ItA gazdinak lájkolnia kell a Pet It Facebook-oldalát
, majd kap egy kódot, amivel kinyithatja az étterem előtt található hűtőszekrényt. Miután a kiválasztott menüt hazavitte, a kedvenc bekajált, még egy dolog van hátra: a dobozt elmosva vissza kell vinni a hűtőbe, hogy legközelebb újra tele lehessen tölteni.

Szépen hangzik, nem? De vajon tényleg életképes az ötlet? Az étterem üzletvezetője és a projektgazda bizakodóak, hiszen mint mondják, ez bizalmi viszony, és bár számos visszaélésre ad lehetőséget, talán kialakulhat egy jól működő rendszer, amiben elégedett háziállatok és boldog gazdik vesznek részt.

És mindehhez mit szólnak a gazdik?

„Én csak olyat adok a kutyáimnak, amiből én is ennék, amit láttam előtte, de én nem egy hagyományos értelemben vett kutyatartó vagyok; ott, ahol sok állat van, el tudom képzelni, hogy ez egy kimondottan jó rendszer lehet” – mondja Saci, akinek két négylábú lakótársa is van.

Te adnál a kutyádnak vagy macskádnak éttermi maradékot?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top