nlc.hu
Gasztro

Uborkás és ketchupös nyalókát villantanak a menő séfek

'92-ben még boldogan majszoltuk a piros kakasos nyalókát, '98-ban a kólás volt a trendi. 2012-ben pedig mindenki szopogasson kovászos uborkásat!
forrás: kultography.hu
Forrás: kultography.hu

A nyalóka sokáig a perifériára szorult, a gasztronómiai forradalommal azonban olyan régen elfeledett édességek és alapanyagok kerültek előtérbe, amelyek évekkel korábban még a konyhák közelébe sem kerülhettek. Vattacukrot adni desszert gyanánt éveken keresztül megbocsáthatatlan bűn, az elmúlt években azonban egyre több helyen jelenik meg az étlapokon. Ugyanígy van ez a nyalókával is. Senki ne a hagyományos fogtöméskiszedő borzalmakra gondoljon.

2012-ben a nyalóka valami egészen más, izgalmas, szexi dolog, ami számos meglepetést rejt magában. Tudja ezt a budapesti Borkonyha étterem séfje is, Sárközi Ákos, akinek a múlt heti Budai Gourmet fesztiválra készült kovászosuborka-jégkrémje a vendégek egyik kedvenc fogása lett. „Az emberek úgy tűntek, mintha a gyerekkorukba nyaltak volna bele, kíváncsiak voltak az elsőre talán furcsa ételre, amiben a hagyományos ízek új formában köszöntek vissza” – mesélte a séf. A recept egyébként egyszerű, az étterem a saját házi készítésű kovászos uborkájából főz krémlevest, zöldségalaplével, az uborka saját levével és más zöldségekkel felturbózva, amit aztán kaporral és mézzel ízesítenek és turmixolnak. Ez a fagyi alapja, amit aztán később formába töltenek, és egy úgynevezett sokkolóval lefagyasztják. „Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy nagyon sűrű fagylaltot. A vendégek aztán kedvük szerint akár mézbe forgatott sült kolbászforgáccsal is megszórhatták, a frissítő, kicsit savanykás nyalánkságot.”

Ketchup helyett
Ketchup helyett

Ketchupnyalóka és társai
Aki azt gondolná, hogy a kreativitás kimerül a kovászosuborka-nyalókában, az jobb, ha erősen megfogja a szék karfáját, egy amerikai cég ugyanis megalkotta a ketchuppótló nyalókát, amit pizza vagy akár virsli mellé is nyalhatunk. A gyártók azt ígérik, hogy az új találmányuk sokkal nagyobb élvezeti értékkel fog bírni, mint a hagyományos ketchup. Mi kételkedünk…

Akiken pedig még ez sem lenne elég, azok megkóstolhatják a Gourmet nyalóka névre elkeresztelt sorozat juharszirupos szalonnás változatát. Ennél jóval fogyaszthatóbb a sóskaramell-nyalóka, amelyet otthon is elkészíthet bárki, Ízbolygó receptje alapján.

Lilában a szalonnás
Lilában a szalonnás
Sós karamellás
Sós karamellás

Még mindig nem elég? Akkor jöjjön egy galéria furcsa nyalókákkal!

Még több nyalóka
Még több nyalóka

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top