Gasztro

Megsütöttük a Nők Lapja Café tortáját

Legyen csajos, színes, és tudja bárki elkészíteni: ezeknek a szempontoknak kellett megfelelnie a megújult Nők Lapja Café tortájának. Nézd meg, sikerült-e!

Nem volt egyszerű olyan tortát kitalálni, ami minden elvárásnak megfelel. A torta ugyanis olyan műfaj, amit könnyen lehet túlgondolni, órákig pepecselni a díszítésén, de az sem rövid menet, amikor a maximalista házi cukrászok finomra hangolják a krémet… Így voltunk ezzel mi is, a próbasütés azonban egy csomó olyan dologra mutatott rá, amit muszáj volt figyelembe venni. Nézzük, hogyan készül az NLC túrós eperhabos tortája!

Megsütöttük a Nők Lapja Café tortájátHozzávalók egy 28 centis tortaformához 

Tészta:

6 db tojás szétválasztva
16 dkg cukor
16 dkg liszt
25 dkg túró

A túrót botmixerrel összeturmixoljuk, a tojások sárgáját a 10 dkg cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túróhoz. A tojásfehérjét a maradék cukorral habosra verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a túrós sárgáját. Ezek után jöhet hozzá apránként a sütőporral elkevert liszt, lehetőleg szitáljuk át. A masszát háromfelé osztjuk, majd egyesével kisütjük őket sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10-12 perc alatt megsül. A sülési idő felénél lehet csak kinyitni a sütőt! 10 perc után tűpróbával ellenőrizzük a piskótát, ha kész, egy rácson hűtsük ki. 

Miközben a piskóta sül, készítsük el az omlós tésztát a ropogós réteghez. 

Tészta2: 

30 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze (először a lisztet a cukorral, a citrom héjával, majd a vajjal vagy margarinnal, a végén pedig jöhet a tojás) lehetőleg minden legyen hideg. Ha túl száraz lenne a tészta, akkor egy kevés tejföllel lazíthatjuk. Gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel a keverék. Az összeállt tésztát 1 órára tegyük hűtőbe! Majd fél centi vastagságúra nyújtsuk ki, pontosan akkorára, amekkora a tortaforma, szurkáljuk meg a tésztát, majd süssük világosbarnára 180 fokos sütőben. 

Megsütöttük a Nők Lapja Café tortájátJöhet a krém:

50 dkg túró
2 dl habtejszín
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
1 kis csomagos zselatin
50 dkg eper
10-15 dkg cukor

Az epret felfőzzük a cukorral, ha ugyanis nyersen megy a krémbe, akkor a túróval és a citrommal elkezd erjedni, amitől furcsa mellékíze lesz a tortának. Mi a próbatortánál ezt elrontottuk. Közben a túrót összeturmixoljuk, és beletesszük a citrom lereszelt héját és a vaníliás cukrot. Ha az eper már kihűlt, a masszához adjuk és jól elkeverjük. A tejszínből kemény habot verünk, aki nem növényi tejszín választ, az használjon hozzá habfixálót is, nehogy a krém megfolyjon. A zselatint 3-4 evőkanál cukorral felmelegítjük és megvárjuk, amíg felolvad, majd hozzáöntjük a krémhez. Jól elkeverjük és felhasználásig a hűtőben tároljuk. 

Krém a beborításhoz (ezt csak frissen készítsük)

50 dkg mascarpone
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl habtejszín

A mascarponét a cukorral habosra keverjük, majd fellazítjuk a habbá vert tejszínnel. Tejszín nélkül is csinálhatjuk, de lazább krémmel könnyebb lesz dolgozni. 

Ha mindennel megvagyunk, elkezdhetjük rétegezni a tortát. Alulra jöhet egy piskóta, rá a krém, majd az omlós tészta (eperfüggők lekvárt is kenhetnek rá), aztán jöhet még több krém, aztán piskóta, és így tovább, ameddig el nem fogynak a kellékek. Fogyasztásig takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki. Egy éjszakát érdemes állni hagyni.

Másnap keverjük ki a beborításához szükséges krémet és késsel vagy spatulával borítsuk be a tortát. Kedvünkre való gyümölcsökkel díszítsük. 

A Nők Lapja Café megújulására viszont nemcsak mi készültünk, hanem felkértük Raj Ráchelt, a torta.hu tulajdonosát is.

Marcipánból rovatoldalt
Megsütöttük a Nők Lapja Café tortájátRáchel tortája „belülről” a hagyományokat képviselte (főzött krémmel készült csokoládétorta volt), kívülről azonban a dizájné és a modern formáké volt a szerep. A tortatervező már számtalanszor bizonyította, hogy nem létezik számára lehetetlen feladat, ha tortáról van szó. (Ennek legjobb példája, hogy az NLC-tortával egy időben egy horrorfilmesnek készített élethű szívtortát.) Marcipánból készült csajok sétáltak rajta, amelyek egy-egy rovatot szimbolizáltak. A torta melletti gömbök pedig a megújult oldal karikáira utaltak. A díszítéshez Ráchel vékonyra nyújtja a marcipánt, majd befedi vele a tortát. A minták is hasonlóképpen készülnek, amelyeket ragasztó gyanánt egy kevés vízzel kell rögzíteni. Ha pedig valaki szeretne még többet megtudni arról, hogyan készül egy igazi dizájntorta, az látogasson el Ráchel tortaworkshopjára, ahol garantáltan maradandó élményben lesz része. 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top