A pillecukor maga a tökéletes édesség, nem ragad tőle a kezünk, nem esik ki a tömésünk, és ami a legjobb: fillérekbe kerül elkészíteni.
Aromákkal tetszés szerint ízesíthetők, de mi maradtunk a hagyományos vaníliásnál, amelyhez néhány csepp piros ételfestéket kevertünk.
Nézd meg, hogyan készül! |
Hozzávalók egy kicsi adaghoz (nagyjából annyi lesz belőle, mintha vettünk volna egy zacskó boltit)
• 8 gramm zselatinpor
• 4 ek víz
• 15 dkg cukor
• 1 púpos ek méz
• 50 ml víz
• csipet só
A cukrot a vízzel, a csipet sóval és a mézzel együtt szirupsűrűségűre forraljuk, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Közben a zselatint a 4 kanál vízzel együtt megmelegítjük. Lassan elkeverjük egy kevés sziruppal, majd hozzáöntjük a cukros elegy többi részét. Robotgéppel elkezdjük keverni, és magas fokozaton legalább 10 percig keverjük.
Ha elkezd a színe és az állaga hasonlítani a pillecukoréra, akkor jók vagyunk.
Miközben a robotgép dolgozik, egy műanyag tálat kibélelünk beolajozott sütőpapírral, majd beleöntjük a ragacsos masszát. 4-5 óra alatt készre hűtjük.
Miután megszilárdult, késsel felvágjuk és beleforgatjuk keményítő és porcukor keverékébe.
Tapasztalatok:
1. Teljesen felesleges drága Bourbon-vaníliát használni hozzá, úgysem fog érződni az íze.
2. Porcukor helyett kókuszba is forgathatjuk.
3. Jó sűrűre kell forralni a szirupot!
4. Nem szabad sietni, ha nem keveri a robotgép elég sokáig, nem lesz kellően habos a cukor.
Neked mi volt a kedvenc gyerekkori édességed? A házi törökmézünket próbáltad már?