Gasztro

Két macaront kérek, bármi legyen is az

Lépten-nyomon halljuk a megjegyezhetetlen nevet, amiről csak annyit tudunk, hogy aki nagyon menő akar lenni, az rajong érte. De mi a titka?

A macaron (ejtsd: makaron) nem új találmány, ráadásul az eredetijét nem is Franciaországban kell keresni, ahogy sokan gondolják. Az első macaronokat Olaszországban készítették és a reneszánsz idején indult el hódító útjára. De olyan feltételezések is vannak, amely szerint a világ első macaronjait 791 körül sütötték a Commery-apátságban. Később azonban jó néhány francia város készítette el a saját aprósüteményét, amelyek közül a leghíresebb Nancyből származik és karmelita apácák készítették. A macaron egy cukorból, őrölt mandulából és tojásfehérjéből készülő desszert. Az elterjedt, krémmel töltött fajtáját gerbe-nek hívják.  A világ talán leghíresebb macaronját Pierre Hermé készíti, aki pedig meg szeretné kóstolni, annak egy nagyobb süteményért alig 4 eurót kell kifizetni.

„Alig” 4 euró
Herme híres macaronjai
Hermé híres macaronjai
Ajándékba
Ajándékba

Mitől menő?

Párizsban, Brüsszelben és New Yorkban a macaron hosszú évek óta népszerű süteménynek számít, mivel nagy teret enged a kreativitásnak. A legnagyobb cukrászok minden szezonban saját kollekcióval jelentkeznek, Pierre Herme például parfümös macaronokkal kápráztatja el a nagyérdeműt. Hirtelen népszerűségét annak köszönheti, hogy sokan egyre inkább kedvelik a kézművestermékeket, és az aprósütemény tökéletesen megfelel ennek a trendnek. Elkészítése precizitást és türelmet igényel, a mandula ára miatt pedig vastag pénztárcát is.

Milyen is a macaron?

A jó macaron kívül ropog, a teteje fényes, a belseje pedig puha krémes. A tészta legalább annyira krémszerű, mint maga a töltelék. A jó macaron sosem fojtogatja az embert és sosincs benne indokolatlanul sok töltelék, a süteményt a tészta adja el, a benne elrejtett krém csak finom kiegészítő.

2 macaront kérek, bármi legyen is azMi a tuti recept?

A neten kétféle recept terjeng, a lényeges különbség, hogy amíg az egyikben a tojásfehérjét csak simán felverik a porcukorral elkevert mandulaliszttel, addig a másik recept szerint a cukor feléből 115 fokos cukorszirupot kell főzni, és azzal kell felverni a tojásfehérjét. Azt kell színezni, majd a tészta másik felét meg az előzőekben megírt módszer szerint kell elkészíteni, és a kettőt egyesíteni. Ami mindkettőben azonos, az az, hogy a mandulát a cukorral együtt nagyon finomra kell darálni, valamint a tojásfehérjét legalább 1 napig pihentetni kell a hűtőben, aztán pedig szoba-hőmérsékletűre melegíteni és úgy felverni.

Mi az egyszerűbb receptet írjuk meg, a Larousse enciklopédia alapján, mert kizárt, hogy a lakások nagy részében legyen cukorhőmérő.

Hozzávalók nagyjából 80 db kicsi vagy 40 nagy macaronhoz:

480 gramm porcukor
280 gramm őrölt mandula
40 gramm kakaópor (lehet pisztácia is)
7 tojásfehérje
opcionálisan ételfesték is kerülhet hozzá

Kattints a receptért!
Kattints a receptért!

A pihentetett tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a finomra őrölt cukrot és mandulát. Két sütőlapot teszünk egymásra, hogy a tészta nehogy megégjen. A krémet nyomózsákba töltjük, majd nagyjából 4-5 milliméter vastag, 2 centi átmérőjű halmokat nyomunk a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

A masszát ezek után 15 percig pihentetjük. Majd mehetnek a 150 fokra előmelegített sütőbe, de úgy, hogy a sütő ajtaját valamivel kicsit kitámasztjuk. 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, a sütőpapír alá beöntünk 1 evőkanál vizet, hogy könnyen le tudjuk szedni a korongokat. Ha szeretnénk megtölteni, akkor várjuk meg, ameddig teljesen kihűl. Tölteléknek mehet bele akármilyen vajas vagy főzött krém, esetleg lekvár, de aki pudinggal próbálja megkenni, az súlyos bűnt követ el. Hűtőben legalább egy éjszakán át pihentetjük.

Milyen macaront csinálj?

Sós karamelleset – a tésztába csepegtess barna ételfestéket vagy kakaót, a krémhez pedig cukorból, néhány csipet sóból, tejszínből és vajból főzz sós karamellkrémet.

Málnásat – a tésztába tegyél málnavelőt, a krém pedig legyen egyszerű málnalekvár.

Levendulás – a tésztába kerüljön egy kevés levendulavíz, a vaníliás krémbe pedig tehetsz szárított levendulát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top