Gasztro

Túl nagy és túl finom a dinnyénk

Egyre finomabb a magyar sárgadinnye, mert jókor köt meg, imádják a külföldiek is, de nekik túl nagyok vagyunk... Kisebbet pedig nem tudunk.
Túl nagy és túl finom a dinnyénk

A sárgadinnye igazi lutri, még az önmagukat szakértőnek nevezők is gyakran futnak bele ehetetlen tökbe, ami aztán a kukában végzi, még főzeléknek is rossz, cukorral pedig maximum édes, de íze, az nincs. Idén viszont valami történt a sárgadinnyével, akárhova nyúlunk, édes, ízes, zamatos és lédús dinnyébe botlunk anélkül, hogy hosszan szagolgattuk volna őket. Finom és kész. És nemcsak mi vagyunk ezzel így, anyánktól elkezdve a szomszédasszonyon át a nagynéninkig mindenki odavan az idei dinnyéért, sőt a cukorfüggő unokatestvér sem cukrozza 2012 nyarán, mert minek. Felhívtuk Simonka Györgyöt, a Magyarországi Dinnyetermesztők szövetségének elnökét, hogy megtudjuk, a mi ízlelőbimbóink lettek igénytelenek, vagy tényleg nagyon jól sikerültek az idei sárgadinnyék.

Túl nagy és túl finom a dinnyénkHa napban köt meg, nem lehet baj

„Csakúgy, mint akármelyik gyümölcsnél, itt is beszélhetünk évjáratbeli sajátosságokról. Az, hogy az adott szezonban mennyire édes a sárgadinnye, attól függ, hogy mennyi napsütés éri akkor, amikor virágzik, egészen pontosan akkor, amikor a dinnye virágját beporozzák, ezt hivatalosan úgy hívják, hogy megköt a dinnye – avatott be minket Simonka úr a dinnyetermesztés részleteibe. – Idén szerencsénk volt, mert május közepétől sokat sütött a nap, ezért lettek a dinnyék ennyire édesek.”
Ha az említett időben kevés a nap, de sok az eső, akkor a dinnye a bőséges termésnek köszönhetően olcsó lesz, de tökízű. Ezért egyértelműen kijelenthetjük, hogy az éghajlatváltozásunk talán egyetlen nyertesei a dinnyeimádók, akik egyre finomabb példányokat tömhetnek magukba kedvenc gyümölcsükből.

A gazdák gondoskodnak arról, hogy ne legyen dinnyehiány az országban, ezért utánvetik a dinnyét, ez viszont azt jelenti, hogy a legközelebbi igazán finom dinnyeinvázióra augusztus közepétől számíthatunk, ami kitart szeptember közepéig.

Hiába finom, nem kell külföldön

Vagyis kéne, de a magyar sárgadinnye túl nagy exportra. „Mi 1,5-2 kilós dinnyében vagyunk jók, külföldön viszont a maximum 1 kilósokat veszik meg, ugyanis kint ötször-hatszor többet kell fizetni a dinnyéért kilónként – vázolta a piaci helyzetet az elnök. – Pedig szeretik ám kint a magyar dinnyét, csak luxus, nekünk meg nem éri meg átállni a kisebb dinnyékre, meg nem is igazán tudunk.”  Sebaj, legalább megesszük mindet, úgyis annyira finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top