Céklarizottó
Hozzávalók 4 fő részére:
- ízesítéshez cukor
- 0,5 kg arborio
- 60 dkg cékla
- 1 l zöldség alaplé
- 6 dkg parmezán
- 1 evőkanál olívaolaj
- 8 evőkanál vaj
- ízesítéshez bors
- 10 %-os ecet
- 2 dl fehérbor
- 1 db vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 1 csipet kömény
Elkészítés
A cékla felét fóliába csomagolva 180 fokos sütőben puhára sütjük. Ez a cékla méretétől függően néhány órát igénybe vehet. A másik felét héjastól hideg vízbe feltéve puhára főzzük.
A sült és főtt céklát meghámozzuk, a főtt cékla felét a sült cékla felével és kevés tiszta vízzel sűrű péppé turmixoljuk, a maradék főtt céklát apró kockákra vágjuk, majd ízlés szerint cukorral, ecettel, sóval, köménnyel céklasalátát készítünk belőle. Célszerű néhány órával korábban összeállítani, hogy az ízek összeérjenek. A maradék sült céklát 1×1 cm-es kockákra vágjuk és félretesszük.
Olívaolajon és kb. 2 dkg vajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a rizst. Néhány percig kevergetjük, majd lassú tűzön, apránként adagolva hozzá a forró zöldségalaplevet, al dentére/roppanósra főzzük a rizst.
Megsózzuk, hozzáadjuk a fehérbort, majd a céklapürét, szükség szerint sót és friss őrölt borsot, majd a kockára vágott sült céklát, és néhány perc alatt besűrítjük, a végén a maradék vajjal és a lereszelt parmezán felével krémesre főzzük a rizottót.
Tálaláskor rátesszük a leszűrt céklasalátát és a parmezán másik felét. Ízlés szerint díszíthetjük kevert salátalevelekkel.
Fűszeres tejfölben pácolt mozzarella sajt
Hozzávalók 4 fő részére:
- ízesítéshez só
- ízlés szerint rózsabors
- 4 db mozzarella
- ízlés szerint majoranna
- 1 db citrom
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízesítéshez bors
- 1 pohár (nagy) tejföl
- 1 csomag salátamix
Elkészítés
A tejfölbe reszelt citromhéjat, a citrom levét és egy csipet majoránnát teszünk, majd sóval, borssal ízesítjük. A mozzarellákat a szokásos módon felkarikázzuk, majd egy tálban a tejföllel rétegezzük és néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor a salátát megcsurgatjuk olívával és balzsamecettel, rózsaborssal és egy csipet sóval megszórjuk, majd a pácolt mozzarellákat ízlésesen kitálaljuk és tejföllel meglocsoljuk.
Madártej
Hozzávalók 4 fő részére (repetával is számolva):
- 1 csapott ek liszt (nem sűrítés miatt, hanem hogy ne csapódjék ki a tojássárgája) liszt
- 20 dkg cukor
- 10 db tojás
- 1 l tej
- 1 db vaníliarúd
- pár szem (idénygyümölcs) gyümölcs
Elkészítés
A tejet a kikapart vaníliamagokkal felforraljuk (a vaníliarúd külső részét vagy cukorban eltesszük – így készíthetünk otthon vaníliás cukrot –, vagy belefőzzük a tejbe, és a végén kidobjuk. Amíg a tej melegszik, a tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat 15 dkg cukorral és egy csapott evőkanál liszttel simára keverjük, majd a felforrt tej egy részét apránként adagolva hozzákeverjük, és a tűzhelyre visszatéve forráspontig melegítjük. Mihelyt elkezd sűrűsödni, egyből levesszük, és lehetőleg vízfürdőben (mosogató), majd hűtőben gyorsan lehűtjük.
A tojásfehérjét habbá verjük. Amint habosodik, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd kemény habbá verjük. Egy tűzálló tálat vagy egy szögletes őzgerincformát vékonyan vajjal kikenünk, és a belsejét kevés kristálycukorral beszórjuk, a habot beletesszük, majd a formát egy vízzel félig megtöltött tepsiben 120 fokos sütőben kigőzöljük. Amikor a hab kemény (kb. 20-30 perc elteltével) kivesszük a sütőből, hagyjuk hűlni, majd nagyobb hasábokra vágva a tányérba rakott madártejre tesszük, és a tetejét néhány szem idénygyümölccsel díszítjük.
Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd júliusban, PIACMUSTRA BODROGIÉKKAL címmel! Kedvcsinálónak pedig nézd meg az augusztusi recepteket!
|