Szeptember óta folyamatosan érkeznek a hírek áremelkedésekről, megtudtuk például, hogy egy év alatt nálunk szöktek fel leginkább az árak Európában: Magyarországon hat százalékkal, miközben az átlag a három százalékot sem éri el.
Ebben a tojástól a benzinen át a csatornadíjig minden benne van, de mi az általános adatok helyett arra voltunk kíváncsiak, mit jelent ez számunkra a mindennapokban. Ezért fogtunk egy tipikus hazai, vasárnapi menüt, megszereztük az összes elérhető adatot a KSH-tól, és kiszámoltuk, mennyivel kerül többe egy háromfogásos ebéd tavaly óta. Egészen részletes nyilvántartás még csak a szeptemberi árakról készült, de a következő hónapokban várható emelkedést is kiszámoltuk az utóbbi időben megjelent hírek alapján.
A kiadásokba csak azokat a termékeket vettük bele, amiből viszonylag gyakran bevásárol az ember, és nagyobb tételt használ fel, így a sóra, a tíz szem fekete borsra vagy a két kanál olajra nem adtunk ki külön a képzelt ebéd előtt.
A vasárnapi menü
Húsleves sertéshúsból
Paprikás csirke nokedlivel
Barackos cobbler
A leves
A vasárnapi húslevesünket elsősorban a hús drágította meg, tavaly óta 1260-ról 1420 forintra nőtt a karaj ára, és ehhez nemsokára plusz húsz százalék jön hozzá a sertéstermelők jóslatai szerint. A zöldségek ára is riasztóan emelkedett, de ezekből olyan kis tétel kell csak, hogy érezhetően nem dobták meg az költségeket. Legjobban a kelkáposzta ára ugrott meg, 157 forintról 354 forintra.
Számításaink szerint tavaly októberben 1544 forintból jött ki egy jó kiadós leves, idén szeptemberben viszont már 1773 forintot kellett hozzá összerakni, és ez az összeg hamarosan kétezer forint fölé kúszik.
A második
A paprika és a paradicsom ára nem szaladt el drámaian, ezt a fogást a csirkehús tette drágábbá, hatvan forinttal került többe egy kiló szeptemberben, mint tavaly ilyenkor. Olcsóbb lett viszont a tejföl és a fokhagyma is. Bár a húsvét körüli tojáspánik után kicsit lementek az árak, hamarosan újra ötven forintot fizethetünk egy darabért. Szerencse, hogy a nokedlinkbe egy darab elég.
Így a második fogásunk tavaly ősszel még 945 forintból jött ki, idén szeptemberben 1021 forintból, és ha a jóslatok szerint drágul tovább a csirke és a tojás, akkor 1069 forint lesz a vége.
A desszert
A sütink érezte meg legkevésbé az inflációt annak ellenére, hogy két tojást is elhasználtunk hozzá, és a barackot választottuk, amiből sok elfagyott a téli mínuszok alatt. A tavalyinál végül 35 forinttal lett drágább szeptemberre a desszert, és az ötven forintos tojással számolva is csak 53 forint a különbség.
Akkor most mennyi?
Tavaly ilyenkor a teljes hétvégi lakománk 3284 forintba került volna, idén szeptemberben viszont már 3624 forintba, ami 340 forintos különbség. Azaz nagyjából tíz százalékkal fizettünk többet a finom falatokért. Ugyanez a menü novemberben már 3974 forintba kerülhet, ami már 690 forintos drágulás.
2011 október | 2012 szeptember | 2012 november | |
leves | 1544 forint | 1773 forint | 2057 forint |
második | 945 forint | 1021 forint | 1069 forint |
süti | 795 forint | 830 forint | 848 forint |
összesen | 3284 forint | 3624 forint | 3974 forint |