Az egésznek az ötletét az osztrák hüttékből ismert Käsespätzle adta, ami egy sajtos, vajas, pirított hagymás nokedli. Nálunk sajt nem mindig van a hűtőben, ezért kicsit csavarni kell rajta.
Dani tejszínes hagymás sült nokedlija
Hozzávaók:
- nokedli tésztához liszt
- ízesítéshez só
- 3 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 dl tejszín
- nokedli tésztához víz
Elkészítés
A 3 tojásból és a lisztből vízzel a szokásos módon nokedlitésztát készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Egy evőkanál vajat vagy zsírt megolvasztunk, majd néhány perc alatt átforgatjuk benne a nokedlit. A fokhagymát lereszeljük, elkeverjük a tejszínnel, majd ezt ráöntjük a nokedlira. Néhány percig sütjük, és ha kell, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát vajon karamellizáljuk, majd a nokedli tetejére kanalazzuk.
Tipp: Ha van otthon szalonna vagy sajt, akkor azzal megbolondíthatjuk.
Encinél krumpli mindig van, meg tejföl. Ő ezekre esküszik, a többi pedig csak fantázia kérdése.
Enci spórolós krumplija
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 0,5 liter tejföl
- 2 fej vöröshagyma
- pirításhoz vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 kg burgonya
Elkészítés
Ha van otthon, akkor mehet hozzá szalonna vagy sajt is.
A krumplit héjában megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A hagymát üvegesre pirítjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a krumplit és a hagymát belerétegezzük, majd az egészet sóval, borssal és a tejföllel átforgatjuk. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Szerkesztőnk igazi családi receptet vet be ilyenkor.
Zita sváb tejfölös-paprikás gombóca
Hozzávalók:
- burgonyához liszt
- ízesítéshez só
- 0,5 l tejföl
- ízesítéshez olaj
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- fél kg burgonya
Elkészítés
A főtt krumplit összetörjük, ízlés szerint sózzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Majd a masszából diónyi gombócokat formálunk és lobogó vízben kifőzzük. Az olajat felhevítjük és a tűzről félrehúzva beleszórunk 2 teáskanál pirospaprikát, majd nagyjából fél liter tejfölt. A szószt igény esetén sózzuk, majd beleforgatjuk a gombócokat.
Mihez nyúlhatsz még?
Mélyhűtött zöldségekből és tejszínből mindig egyszerűen készíthetsz ragut, amit aztán kuszkusszal, kölessel vagy hajdinával is kínálhatsz. De hóhelyzet esetén itt a lehetőség a házi tészta kipróbálásra is. Aki pedig szereti a puliszkát, az gond nélkül próbálkozhat azzal is.