Gasztro

Hóhelyzet: 3 recept, ha otthon rekedtél

Van, aki a munkába sem jutott el, nemhogy a boltba, de egy-két alapanyag szinte mindenki konyhájában akad. Körbenéztük a szerkesztőséget, hogy kinek mi lapul mindig a hűtőjében vagy a kamrájában. Mi ezeket főznénk.

Az egésznek az ötletét az osztrák hüttékből ismert Käsespätzle adta, ami egy sajtos, vajas, pirított hagymás nokedli. Nálunk sajt nem mindig van a hűtőben, ezért kicsit csavarni kell rajta. 

Dani tejszínes hagymás sült nokedlija

Hozzávaók:

  • nokedli tésztához liszt
  • ízesítéshez só
  • 3 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 dl tejszín
  • nokedli tésztához víz
Kategóriaebéd
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A 3 tojásból és a lisztből vízzel a szokásos módon nokedlitésztát készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Egy evőkanál vajat vagy zsírt megolvasztunk, majd néhány perc alatt átforgatjuk benne a nokedlit. A fokhagymát lereszeljük, elkeverjük a tejszínnel, majd ezt ráöntjük a nokedlira. Néhány percig sütjük, és ha kell, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát vajon karamellizáljuk, majd a nokedli tetejére kanalazzuk.

Tipp: Ha van otthon szalonna vagy sajt, akkor azzal megbolondíthatjuk. 

 

 

Encinél krumpli mindig van, meg tejföl. Ő ezekre esküszik, a többi pedig csak fantázia kérdése.

Enci spórolós krumplija

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 0,5 liter tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • pirításhoz vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 kg burgonya
Kategóriaebéd
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Ha van otthon, akkor mehet hozzá szalonna vagy sajt is. 

A krumplit héjában megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A hagymát üvegesre pirítjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a krumplit és a hagymát belerétegezzük, majd az egészet sóval, borssal és a tejföllel átforgatjuk. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. 

 

Szerkesztőnk igazi családi receptet vet be ilyenkor.

Zita sváb tejfölös-paprikás gombóca

Hozzávalók:

  • burgonyához liszt
  • ízesítéshez só
  • 0,5 l tejföl
  • ízesítéshez olaj
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • fél kg burgonya
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A főtt krumplit összetörjük, ízlés szerint sózzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Majd a masszából diónyi gombócokat formálunk és lobogó vízben kifőzzük. Az olajat felhevítjük és a tűzről félrehúzva beleszórunk 2 teáskanál pirospaprikát, majd nagyjából fél liter tejfölt. A szószt igény esetén sózzuk, majd beleforgatjuk a gombócokat. 

 

Mihez nyúlhatsz még?

Mélyhűtött zöldségekből és tejszínből mindig egyszerűen készíthetsz ragut, amit aztán kuszkusszal, kölessel vagy hajdinával is kínálhatsz. De hóhelyzet esetén itt a lehetőség a házi tészta kipróbálásra is. Aki pedig szereti a puliszkát, az gond nélkül próbálkozhat azzal is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top