Gasztro

Laci-pecsenye: házi barbecue és oldalas

Lelkes hobbiszakácsunk ismét megpróbál minket elkápráztatni, ezúttal megmutatja, hogy mitől igazán jó a házi barbecue-szósz és mi kell a tökéletes oldalashoz. Újra itt a Laci-pecsenye rovat.

A múltkori hamburger sikerén felbuzdulva folytattam kulináris próbálkozásaimat egy másik tengerentúli klasszikussal, a barbecue oldalassal. Az oldalast sült szalonnás krumplipürével és lila hagymás, savanyú káposztás salátával tálaltam.

Mivel a tikka masala esetében bevált a házi fűszerpaszta, úgy döntöttem, hogy most is házi szószt kutyulok. Bár sok minden kell bele, a barbecue-nál egyszerűbb szósz mégsem sok létezik. El kell találni az arányokat, jól összekeverni, és nagyjából kész is van. Grillezett húsok, kolbászok vagy csirkeszárny mellé épp olyan sikert arat, mint valamilyen csinos üvegcsében ajándékként.

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

Az alapja persze a ketchup, ebbe mennek bele szépen sorban a következők. 1 kilóból indulok ki, így jut is, marad is. A keverőtálba a ketchuphoz sorban a következőket adagoltam, közben habverővel kevertem:
3-4 fokhagymagerezd jól felaprítva,  8-10 evőkanál cukor, 2 narancs és 2 citrom leve, 5 ek szójaszósz, 4 ek juharszirup, 2 tk tabasco, 4 ek dijoni mustár, 2 tk Worcestershire-szósz, 2 ek csemege paprika , 5-6 vagy inkább 7-8 ek füstölt paprika (ettől lesz a füstös íze), 2 ek curry, 2 ek őrölt gyömbér, 2 ág rozmaring levele felaprózva, 2 ek őrölt kakukkfű, 1ek konyak. Na, mondtam, hogy sok minden lesz…

Három észrevétel: Hiába kevered akármeddig, olyan homogén, mint a bolti, soha nem lesz a szilárd összetevők miatt, de ez adja a rusztikus báját. Továbbá én a baracklekvárt kihagytam, gyenge láncszem lehet a tartósság szempontjából… A harmadik igen lényeges dolog pedig a füstölt paprika, az eredeti receptben nincs ugyan benne, de ettől kapja meg azt a jellegzetes füstös ízt. 

Borban párolva kicsit odakozmálva

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

Ha ez megvan, jöhet a hús. Két kilót vettem, így jóllaktunk vele négyen, és másnapra is maradt repeta. Nem kell túl nagy darabot választani, mert nem sül át egységesen. Az oldalast minden második csontnál daraboltam, így még könnyen ehettük kézzel, és volt is mit leharapni róla.

A jó oldalasnak ezeket kell tudnia: kívül ropog, rá van pirulva (mondjuk ki, égve) a barbecue-szósz, belül pedig omlós, lecsúszik a csontról.

A hármas hatás érdekében egy mély tepsibe tettem az oldalasdarabokat, és 180 fokos, előre melegített sütőbe tettem 30 percre. Félidőnél megforgattam.
Ezt követően levettem a hőfokot 140-re, és aláöntöttem 2 deci vizet és 2 deci fehérbort. 50-60 perc alatt kb. el is párolog a folyadék, a hús pedig omlóssá párolódik. Ezután jön újra a magas hőfok (180-200) és a barbecue. Bőven megkentem a húsokat, és 20-25 perc alatt rásütöttem. Minél jobban rásül, annál jobb…

Püré és az anyós salátája

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

A püréhez kb. 1 kiló krumplit főztem meg, és jó 20 deka füstölt szalonnát aprítottam fel, és sütöttem ki serpenyőben. A szép szárazra sült húsrészt és a folyós zsírját a krumplihoz kevertem. Kevés vaj, fél liter tej, kis só-bors, és kitartó keverés hozza meg a kívánt végeredményt.

A hús mellé egy anyósomtól tanult salátát készítettem, ami pont olyan finom, amennyire egyszerű: fél kiló savanyú káposzta mellé 3-4 fej lila hagymát vágtam fel, és hozzáadtam fél liter tejfölt. És kész a tökéletes magyaros coleslaw…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top