Gasztro

Laci-pecsenye: így készül a pad thai

Hobbiszakácsunk újra bevetésen, ezúttal a keleti konyhát próbálja férfi kézre szabni...

Rövidebb kihagyás után újra megszálltam a konyhát. A hiányzás persze igazoltnak tekinthető, Tányával voltunk nászúton, és persze arról sem titkoltunk el semmit. Érthető okokból következő merényletemben a kinti konyha klasszikusait próbáltam reprodukálni, pad thait és hirtelen felindulásból egy tavaszitekercs-szerű valamit készítettem.

Kezdem a tavaszitekercs-szerű valamivel

A munka az összetevők felaprításával kezdődik. Újhagyma, répa, zöldborsó, kínai kel, pritaminpaprika, egyenlő hosszúra darabolva. Hogy teljes legyen a terepasztal, némi felaprított wokban/serpenyőben wokolajon megpirított csirkét (fél mell) is előkészítek, és keverek egy szószt a következőkkel: szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 teáskanál őrölt gyömbér és 2 teáskanál ötfűszer-keverék, só, bors és minimális őrölt csili, én túllőttem a célon vele.

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

Mindent előkészítettem, innentől jött a kézügyességet igénylő rész. Ebben én eleve hendikeppel indultam, persze butasággal tovább tudtam rontani a helyzetemen. A rizstésztalap szárazon törik, nedvesen szakad, én mindkettőt megtapasztaltam. A lapok felét felemésztő kísérletezés után meglett a módszer, 1 percig vízbe áztattam, és kettesével tekertem, így elég jó hatásfokkal benne maradt a töltelék. Alul tehát a rizslap, ebbe került bele mindenből egy pici, és egy evőkanál szósz.
Két oldalt behajtottam a lapokat, majd a másik irányba feltekertem.

A feltekert tekercseket tepsire tettem (sütőpapírt ne feledd!), megkentem tojással, majd 180-200 fokra előmelegített sütőbe tettem. Amíg 20-25 perc alatt aranybarnára nem sültek, elkészítettem tálaláskor a tekercsek mellé kerülő unortodox mártogatószószomat, amit ketchup, 2 evőkanál fehérborecet, fél teáskanál őrölt gyömbér, és 2 teáskanál porcukor alkotott. (Tálalás után a legelőnyösebb szögből fotóztam.)

Pad thai, amit tényleg hasonlít

Ezután következett a pad thai, ami már sokkal közelebb állt az eredetihez. Természetesen ez a fogás a sok különböző alapanyag teleshopba illő felaprításával és egymás melletti felsorakoztatásával kezdődik. Mik is ezek?
– Pirított mogyoró: sózatlan, amit előzetesen száraz serpenyőben egészben 8-10 perc alatt megpirítottam. Pirítás után aprítottam.
– Apró csíkokra vágott csirke, én másfél mellet aprítottam,
– 3-4 gerezd fokhagyma felaprítva,
– újhagyma, kb. ujjnyira vágva,
– zöldbab, 2 ujjnyira vágva,
– mungóbab-csíra, az nincs fölvágva,
– a repetához 15-20 deka tisztított garnélarák,
– 2 tojás felverve,
– a pad thai szósz
– és a rizstészta.

Az utóbbi kettő igényel magyarázatot, íme:

A szósz a következőkből áll:
Halszósz híján (ami főleg a sósságért felel) 2 dl víz és 2 teáskanál só, 1 teáskanál összetört fehér bors, és 1 teáskanál aprított chili, 4-5 evőkanál tamarindpaszta (ez delikáteszekben tudod megvenni), és ugyanennyi nádcukor vagy barna cukor. Ezeket egy lábosban szépen összemelegítettem, összekevertem.

A tésztával így bánj: főzni nem kell, csak 10 percre meleg vízbe állítani. A serpenyőben/wokban fogja elérni a szükséges állagot.

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

Ha minden készen áll, akkor el is lehet kezdeni a sütést. A serpenyőt/wokot max. hőfokon felforrósítottam, és sorban tettem bele az összetevőket. Elsőként 1 evőkanál wokolaj és a fokhagyma került bele, ezt meglöttyintettem már 1 evőkanál szósszal is, csak hogy az illatokkal hergeljem a szomszédokat.
Pár perc múlva mehet bele a csirke (vagy a rák). Ha kapott egy kis színt a csirke, mehet bele a zöldbab, és hagyjuk együtt pirulni őket. Újabb 2-3 perc után a serpenyő oldalára túrtam a tartalmát, majd a másik oldalon sütöttem egy klasszik rántottát. Amint kész lett a rántotta, összekevertem mindent, és hozzátettem a vízből kivett tésztát. Mindent összekevertem, hozzáadtam a pad thai szószt, majd végül a babcsírát. Tálaláskor a tészta tetejére szórtam a mogyorót, és az újhagymát, az összkép így egész autentikus lett. ทานให้อร่อยนะ!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top