Amerikai kutatók több mint 33 000 élelmiszer okozta megbetegedésest elemeztek: arra voltak kíváncsiak, hogy ebből a szempontból mely húsfélék fogyasztása jelenti a legnagyobb kockázatot.
Arra jutottak, hogy a leggyakrabban a darált marha- és csirkehús okoz betegséget, de magas kockázatú a pulykahús és a steak fogyasztása is. Közepesen veszélyes húsfélék a sertéssült, a roston sült marha és a felvágottak. A legbiztonságosabbak pedig az olyan feldolgozott húsok, mint a csirkefalatok, a sonka vagy a kolbász.
A hús fogyasztásából adódó, élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát úgy csökkenthetjük, hogy minél higiénikusabban tároljuk és készítjük el a húsételeket, alaposan lemossuk a hússal érintkező konyhai eszközöket, főzés közben gyakran mosunk kezet, és nem engedjük, hogy a húslé más élelmiszerekre vagy tárolóedényekre csepegjen. Lényeges az is, hogy a húsételt fogyasztás előtt megfelelő hőmérsékletűre melegítsük.