A sajt sósabbnak tűnik, ha egy kés hegyéről esszük, mint ha egy villáról vagy fogpiszkálóról, a joghurt pedig sűrűbbnek tűnik, ha könnyű műanyag kanállal fogyasztjuk, mint ha nehezebb fémkanállal – erre jöttek rá legalábbis az Oxfordi Egyetem kutatói egy kísérletsorozat során.
Vizsgálták azt is, hogy az evőeszközök színe miképp befolyásolja az étel élvezetét. Az önkéntesek a fehér színű joghurtot fehér kanállal fogyasztva édesebbnek érezték, mint a rózsaszínt. Kék kanálról pedig a rózsaszín joghurt sósabbnak tűnt, mint a fehér. A feketéhez képest viszont bármely más színű kanálról jobban esett nekik az étel.
A kutatásból kiderült továbbá, hogy ha nehezebb evőeszközzel esszük, akkor tartalmasabbnak, színvonalasabbnak érezzük az ételt, mivel arra asszociálunk, hogy a lehető legjobbat kaptuk.
A kutatás eredményei használhatók lehetnek egyrészt az étkezési zavarok kezelésében, másrészt pedig a vendéglátásban.