A fogyasztók leginkább a 4-5 kg tömegű görögdinnyét kedvelik, és exportra is ez a méret a legkeresettebb. A háziasszonyok a kisebb dinnyéket azért szeretik, mert ezek jobban elférnek a hűtőszekrényben.
A kánikula a legjobb dinnyeárus
A görögdinnye gömb alakú, megnyúlt vagy ovális, 3–12 kiló tömegű kobaktermés. A héjának a színe zöld vagy csíkos, a húsa jellegzetesen roppanó, piros (olykor sárga), 90-92 százaléknyi vizet, kevés cukrot és vitamint tartalmaz. Tápértéke tehát nem nagy, de a nyári hőségben jól oltja a szomjúságot és vesetisztító hatása is ismert. A legnagyobb kereslet kánikulában jelentkezik iránta, ha azonban az időjárás hűvösre, esősre fordul, akkor hatalmas dinnyehegyek halmozódnak fel.
A dinnyeválasztás fortélyai
A fogyasztók nagy gondja, hogy miként ismerhetik fel a zamatos, érett görögdinnyét. Ennek a legfontosabb ismérvei a következők: az érett dinnye héja sötét és fényes, ha oldalról megütögetjük, akkor kongó hangot ad és rezeg, akár egy harang!
A növény indájának a végén levő kapaszkodó kacs leszáradt és a hajtáson levő serteszőrök is elszáradtak. A dinnye színe egyenletes zöld, csupán a földön fekvő, hasi része sárga.
Ha még nyers, otthon beérik a dinnye? És hogyan növesztik a mag nélkülit, ha nincs is magja, amiből kikeljen? Tovább a hobbikert.hu-ra!>>