Almarózsatorta
Hozzávalók:
- 3 nagyobb savanykás alma
- 40 dkg vaj
- 30 dkg rétesliszt
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál tejszín
- 40 dkg mascarpone
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 5 evőkanál méz
- 4 egész tojás
A tésztát összeállítjuk, a hideg vajat elmorzsoljuk a kétfajta liszttel és a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, 2 evőkanál tejföllel lazítjuk a tésztát, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a krémet. A 4 tojást a mézzel és a vaníliával habosra verjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a elkeverjük. A tésztát fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd 10 percig sütjük 180 fokos sütőben. Közben az almát úgy vágjuk fel, mintha a héját szeretnénk csak leszedni, minél hosszabb darabokat vágunk, annál jobb. Majd a levágott darabokat rózsa alakúra tekerjük. A tésztára ráöntjük a krémet, majd a rózsákat szorosan egymás után pakoljuk. 180 fokos sütőben 25-30 percen át sütjük.