Anatóliai spenótsaláta (Borani)
Spenótsaláta:
- 2 evőkanál liszt
- pár csipet só
- 3 evőkanál olaj
- 120 ml tej
- 1-2 csipet őrölt bors
- 250 g spenótlevél
Fokhagymás joghurtszósz:
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint fűszerpaprika
- 4 evőkanál görög joghurt
Elkészítés
Készítsünk besamelmártást: egy lábosba öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a borsot. Kevergessük fakanállal, nehogy odaégjen. Öntsük fel langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Amikor sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a megtisztított spenótot. Hagyjuk kissé párolódni a mártásba, majd zárjuk el alatta a gázt.
A fokhagymát préseljük össze, és keverjük a joghurtba. Tálaláskor locsoljuk a spenótra. Szórjuk meg fűszerpaprika-őrleménnyel. Fogyasszuk előételnek pirítós kenyérrel, vagy salátaként.
Török zöldséges rakott krumpli (Etsiz Patates Oturtma)
Hozzávalók:
- 1 csipet cukor
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 60 dkg burgonya
- 1 db paradicsom
- 10 dkg lencse
- 1 db babérlevél
- ízlés szerint bors
- 1 db vöröshagyma
- pár csipet só
- 1 db cukkini
Elkészítés
Áztassuk be a lencsét pár percre, majd a babérlevél és a kömény hozzáadásával főzzük puhára. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk fel karikára, és főzzük meg.
Vágjuk fel a hagymát, és kevés olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit, fokhagymát, és pirítsuk meg. Keverjük bele a felszeletelt paradicsomot , a paradicsompürét, és öntsük fel kevés, nagyjából 1 deci vízzel. Fűszerezzük egy csipetnyi sóval és cukorral. Főzzük puhára a cukkinit, majd keverjük hozzá a megfőtt lencsét.
Rétegezzük a burgonya felét egy jénai tál aljára, kanalazzuk rá a paradicsomos lencsés szósz felét. Újból kerüljön rá burgonya, majd a szósz. Öntsünk alá kevés vizet (kb. 50 ml-t). Tegyük forró sütőbe és nagyjából 15 perc alatt süssük készre.
Tálaláskor locsoljuk meg fokhagymás joghurttal.
Tipp: nagyon finom, ha sütéskor sajttal is megszórjuk.
Kókuszos, csokis grízpuding (Sütlü Kakaolu Irmik Tatlisi)
Hozzávalók:
- 5-6 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál margarin
- 5 evőkanál búzadara
Elkészítés
Langyosítsuk meg a tejet, és keverjük bele a búzadarát. Adjuk hozzá a cukrot, és folytonos keverés mellett sűrítsük be. Keverjük hozzá a kókuszreszeléket. Amikor besűrűsödött, dobjuk bele a margarint, és zárjuk el alatta a gázt. Keverjük át.
Vegyünk elő 4 pudingos tálkát, és a grízpuding felét osszuk szét benne. A maradék krémbe keverjük bele a kakaóport, és töltsük a fehér krémre. Fogyasszuk lehűtve.
Kattints a gyors, olcsó, finom fahéjas receptekért! |