Sacher torta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 5,5 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 3 db, kettéválasztva tojás
- 7 dkg vaj
- 7 dkg étcsokoládé
- 1,5 dkg kakaópor
- 20 dkg sárgabaracklekvár
Csokimáz:
- 15 g cukor
- 100 g étcsokoládé
- 100 g habtejszín
- 15 g méz
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, kivajazunk és kakaóporral hintünk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az étcsokit megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. A vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, vigyázva, hogy a hab ne nagyon törjön, összekeverjük a csokis tál tartalmával. Végül hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd elkeverjük. A masszát a tortaformába öntjük és 30 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni.
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, kivajazunk és kakaóporral hintünk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az étcsokit megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. A vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, vigyázva, hogy a hab ne nagyon törjön, összekeverjük a csokis tál tartalmával. Végül hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd elkeverjük. A masszát a tortaformába öntjük és 30 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni.
Sacher-pohárkrém
Hozzávalók:
- 15-20 dkg sárgabaracklekvár
- 1 adag Sacher-torta alaptészta
Csokikrém:
- 100 g étcsokoládé
- 100 ml habtejszín
Elkészítés
A csokikrémhez a tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, beletördeljük az étcsokoládét, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad benne teljesen. Ha kész, félretesszük hűlni. Ha a krém kihűlt, összeállítjuk a pohárkrémet: a süteményt kézzel szétmorzsoljuk, és előkészítünk hat-nyolc 1 dl-es poharat. Csokikrémet kanalazunk a pohár aljába, rászórunk egy kanálnyi sütimorzsát, erre 1 evőkanál sárgabaracklekvárt adagolunk, és a pohár tetejéig ismételjük a rétegeket, úgy, hogy legfelülre morzsa kerüljön. Magában, vagy felvert tejszínhabbal tálaljuk.
Nézd meg, milyen recept alapján süti a Sachert Kajári és Pácsonyi! |
Sacher-sütinyalókák (cake popok)
Hozzávalók:
- 2-4 evőkanál sárgabaracklekvár
- 1 adag Sacher-torta alaptészta
Csokibevonat:
- 15-20 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A kihűlt süteményt kézzel szétmorzsoljuk, és hozzáadunk 1 evőkanál sárgabaracklekvárt. Elkezdjük összegyúrni, és ha nem áll össze, akkor fokozatosan adunk még hozzá lekvárt addig, amíg formázható nem lesz a tészta. Ha már nem morzsás, de még nem is lágy, hanem éppen jól formázható, akkor 1,5-2 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. Hűtőbe tesszük fél órára, majd előkészítjük a csokit. Kis lábasban közepes vagy annál kisebb lángon, folyamatos kevergetés mellet megolvasztjuk az étcsoki ⅔ részét, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a maradék csokit kockákra törve, és addig kevergetjük, míg el nem olvad teljesen. Nyalókapálcikákat vagy hurkapálcikákat készítünk elő, minden pálcikát 1 centi mélyen a csokiba mártunk, rászúrjuk a golyókat, vigyázva, hogy ne szúrjuk át teljesen, csak a golyó feléig nyomjuk bele a pálcikát. Egy evőkanálnyi étcsokit (a csokis lábas felett tartva) tartunk az egyik kezünkben, a másikkal pedig megforgatjuk benne a pálcikára szúrt sütigolyót, a pálcikától a golyó teteje fele haladva. Ha kész, és mindenhol érte csoki, akkor hungarocellbe szúrjuk, és hűtőbe tesszük, hogy a csoki megdermedjen.
Eszközök
- Nyalókapálcika/hurkapálcika
- Vastag hungarocell
Még több csoki Puffintól!
|
|
|