Diós zellerkrémleves pirított garnélával
Nem hiszek azoknak az ismerőseimnek, akik azt mondják, hogy nem tudnak főzni. Nem. Ilyen nincsen. Ezt a szóösszetételt nem tudom értelmezni, számomra ez a kijelentés nem létezik. Azt elhiszem, hogy nem születik mindenki extraadottságokkal és azt is tudom, hogy nem mindenkinek jön ez ösztönösen. De könyörgöm, abban mi a nehéz, hogy összefőzök egy felkockázott hagymát valamilyen zöldséggel, adok hozzá sót, borsot és némi tejszínt, majd az egészet leturmixolom? Az egyik kedvenc őszi-téli levesem ( és a legtöbb krémleves) is pontosan ennyire egyszerűen elkészíthető. Minimális, bárhol beszerezhető hozzávalókból, (oké, a garnéla nem annyira, de pirított kenyérkockákkal és némi sajttal is pont olyan jó), alig 25 perc elkészítési idővel és egy cseppnyi akarattal bárkinek adva van a lehetőség. Csak ugye az akaratot nem lehet levenni a polcról. Pedig ez a leves csábítóan illatos, selymesen krémes, jólesően melengető és tényleg pofon egyszerű. Remélem, hogy egy próbát megér!
Hozzávalók 2-3 főre:
- 40 dkg tisztított zeller reszelve
- 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
- 3 ek olíva olaj
- 1 ek vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 7 dl alaplé vagy víz
- 1 ek só
- 3 ek pirított darált dió
- 1 dl tejszín
- pár csepp citromlé
- frissen reszelt szerecsendió (2-3 csipetnyi), bors
- pár szem dióbél
- fejenként 3-4 db tisztított garnélafarok (a legjobb a nyers rák, de az előfőzött is éppen olyan jó)
- vaj, friss petrezselyemzöld
- kis gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
A vöröshagymát a vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, közben finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, ráborítom a zellert és összeforgatom őket. Felöntöm az alaplével, borsozom, sózom és fedő alatt 16-18 perc alatt teljesen puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, hozzákeverem a tejszínt és a darált diót, fűszerezem szerecsendióval, pár csepp citromlével. Sózom, ha kell, majd felforralom, és a leves elkészült.
Közben egy serpenyőben vajat olvasztok, hozzákeverem a fokhagymaszeleteket, éppen csak átforgatom, és már rá is dobom a rákokat. Finoman sózom, borsozom. Ha friss rákot használok éppen csak addig sütöm, amíg rózsaszínűre nem változik a színe, ha pedig előfőzöttel dolgozunk szinte csak átmelegítem a fűszeres vajban. Friss petrezselyemmel és pár csepp citromlével ízesítem.
Tálalásnál a rákok köré merem a levest, és jó minőségű olívaolajjal, friss petrezselyemmel és durvára aprított pirított dióval tovább turbózom az élvezetet.
Kapros-tormás burgonyfőzelék citromos húsgombóccal
Elsőre talán furcsa kombinációnak tűnhet egy főzelékben ez a kapros-tormás egyveleg, és ha őszinték akarunk lenni, talán még másodszori olvasás után is felhúzzuk a szemöldökünket. Ezzel nincs is semmi baj. A baj akkor kezdődik, amikor az ember mégis úgy dönt, hogy kipróbálja és elkészíti ezt a nem mindennapi főzeléket. Elkezdenek működni a fűszerek, a citrom udvarias gesztusként kiemeli a torma karakteres, jellegzetes ízét, a kapor és a citromhéj frissességet visznek bele, a pulykagolyók pedig éppen akkor találkoznak a kanalunkkal, amikor arra a legjobban vágyunk. Szóval a baj csak annyi lehet, hogy elkezdjük megszeretni, imádni és annyit eszünk belőle, amennyit csak tudunk. Ezt a főzeléket azoknak ajánlom leginkább, akik körbe vannak véve olyan, állandóan morgó emberekkel, mint amilyen én is vagyok. Pár percre garantált a csend! Peace.
Hozzávalók 2 főre:
- 80 dkg burgonya másfél centisre kockázva
- 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
- 3 ek olíva olaj
- 1 ek vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 dl alaplé vagy víz
- 1 tk só
- 1 csokor friss kapor apróra vágva (a szárát finomra karikázom)
- 3-4 cm, ujjnyi vastag friss torma reszelve vagy 2 tk ecetes torma
- 1 dl tejföl
- 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- 1 megmosott citrom felének reszelt héja és a fél citrom leve (ha ecetes tormát használok a citromlé nem kell)
- só, frissen őrölt bors
A gombócokhoz
- 30 dkg darált pulykamell
- 1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 kk pirospaprika
- 1 kk őrölt kömény
- fél citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- só, frissen őrölt bors
Először a gombócokat készítem el. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy serpenyőben olajat hevítek és a hagymát üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, fűszereket és az egészet elkeverem. Egy keverőtálba teszem a darált pulykahúst, hozzáadom a fűszeres hagymát, citromlevet, héjat, negyed teáskanálnyi sót és alaposan összedolgozom őket. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, majd vizes kézzel pingponglabdányi golyókat formázok a húsmasszából. A tepsire teszem, majd 13-14 perc alatt készre sütöm őket.
Közben a finomra aprított hagymát egy fazékban a vaj és olaj összeolvasztott keverékén megpárolom, némi víz hozzáadásával puhára főzöm. Ráreszelem a fokhagymát, alaposan elkeverem, beleborítom a krumplit, a kaporszárat, egy teáskanálnyi sót, és felengedem az alaplével. Fedő alatt 12-14 perc alatt majdnem puhára főzöm. A főzés felénél hozzáadom a citromhéjat és a reszelt tormát (az ecetes tormát a végén). Ha megfőtt, egy bátor merőkanálnyi burgonyát kiveszek és annyi lével, ami bőven ellepi és a finomra aprított kapor kétharmadával krémesre turmixolom egy botmixerrel, majd visszaöntöm az alaphoz. Közben a tejfölt egy keverőtálban kikeverem a keményítővel és egy dl langyos vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Ha friss tormát használtam, hozzáadom a citromlevet, borssal, és ha kell, sóval ízesítem. Tálaláskor friss kaporral szórom meg, és a húsgolyókkal kínálom.
Lazacos-zelleres rakott burgonya
Nagyon szeretem azokat az ételeket, amik szinte maguk elkészítik magukat. Nem kell hozzájuk semmi extra, csak némi előkészítés, egy kis keverés-kavarás, aztán mehet is az egész a sütőbe, és kész. Persze kell még némi türelem, bevásárlás, na és az elhatározás se hiányozhat, de összességében véve ezek az ételek tényleg arra a legalkalmasabb, hogy a sütésük során egy csomó más dologgal is foglalkozhassunk. Mondjuk: olvassunk újságot, nyissunk ki egy üveg bort, beszélgessünk azokkal, akiket szeretünk, és élvezzük azt a szabadságot, amit ilyenkor kapunk. Legális semmittevés, mert kell ez ma már mindenkinek.
Hozzávalók 3-4 főre:
- 70 dkg burgonya hámozva, fél centis szeletekre vágva
- 35 dkg tisztított zeller 2-3 milliméteresre szeletelve
- 20 dkg lazacfilé vékonyra szeletelve
- 3 dl tejszín
- 4 dl tej
- 2 egész tojás
- 1 tk mustár
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 tk só
- fél citrom leve
- frissen őrölt bors, szerecsendió
- diónyi vaj
- 1 ek zsemlemorzsa
A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra. A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom. Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem. A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet. Ráöntöm a maradék zöldség-mixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt. Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm. Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm. Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét. Hagyom kicsit hűlni, majd magában fogyasztom.
Még több recept Feritől!
Kattints Feri tökös receptjeiért! |