Kelkáposztás krumplileves (Colcannon)
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 fej kelkáposzta
- 60 dkg burgonya
- 1 kiskanál majoranna
- 1 evőkanál vaj
- 1 kiskanál kakukkfű
- 1 db babérlevél
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- pár szelet húsos szalonna
Elkészítés
A bacont vágjuk fel, és egy serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük félre. A kelkáposztát szeljük csíkokra, és kevés víz hozzáadásával pároljuk puhára.
Kevés olajon fonnyasszuk meg a hagymát, adjuk hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott burgonyát, öntsük fel egy liter vízzel, és főzzük puhára. Fűszerezzük majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, babérlevéllel. Amikor a burgonya puhára főtt, botturmix segítségével krémesítsük. Tálaláskor adjuk hozzá a megpárolt kelkáposztacsíkokat és a pirított bacont.
Kolbász, szalonna, hagyma és burgonya egytál (Coddle)
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 2 db vöröshagyma
- 25 dkg szalonna
- 1 csokor petrezselyem
- pár csipet őrölt bors
- 1 db paradicsom
- 1 kg burgonya
- 30 dkg (lecsó) kolbász
- 3-4 dl alaplé
Elkészítés
Hámozzuk meg a burgonyát, és karikázzuk fel. Grillezzük elő a kolbászt, amíg egy kis színt kap.
Egy jénai tálba rétegezzük a burgonyaszeleteket, fektessük rá a kolbászt, a szalonnát, a felkarikázott hagymaszeleteket, tegyük hozzá a paradicsomot is feldarabolva. (Gazdagíthatjuk krinolinnal is, ezt érdemes ujjnyi vastagságban bevagdosni és hagymaszeleteket beletűzdelni.)
Fűszerezzük sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel. Öntsünk alá 3 deci húslét. Fedjük be alufóliával, és süssük 60-70 percig, míg a burgonya megpuhul. Fogyasszunk mellé jó ír szokás szerint kenyeret (a szaft kitunkolásához) és sört.
Barna sörös süti
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 doboz tejföl
- 2 db tojás
- 14 dkg vaj
- 12 g sütőpor
- 3-4 evőkanál kakaópor
- 2,5 dl barna sör
Elkészítés
Olvasszuk meg a vajat, és vele együtt melegítsük fel a sört. Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral és a kakaóporral, adjuk hozzá a tejfölt, majd a vajas, sörös keveréket. Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet. Egy 22 centis tortaforma alját, oldalát kenjünk ki vajjal és liszttel, és öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük készre.
Még több spórolós fogás, itt! |
Kattints a többi spórolós fogásért! |