Körtés-fahéjas zabkása
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 pohár víz
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 db körte
- 1 pohár zabpehely
- ízlés szerint méz
Elkészítés
A zabpelyhet a vízzel együtt kis lábasba öntjük és közepes lángon, néha megkevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a mézet és csipetnyi őrölt fahéjjal ízesítjük. Pár percig hűlni hagyjuk. Közben meghámozzuk és felkockázzuk a körtét, bőségesen megszórjuk vele a tálkákba adagolt zabkását, és őrölt fahéjjal hintjük meg.
Citromos fasírtok steakburgonyával
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 kg darált sertéshús
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db vöröshagyma
- 1 db tojás
- 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
Steakburgonya:
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál oregánó
- 1-1,5 kg burgonya
Elkészítés
A vöröshagymát, a fokhagymát, a kicsumázott, magjaitól megszabadított kaliforniai paprikát és a petrezselymet apróra vágjuk és a hússal együtt egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját, a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összekeverjük. Állni hagyjuk, amíg előkészítjük a köretet.
A körethez a krumplit meghámozzuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és hosszúkás darabokra vágjuk. Az olívaolajat elkeverjük a fűszerekkel. A krumplit beleszórjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, meglocsoljuk a fűszeres olajjal, átforgatjuk benne, és 210 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, közben 2-3-szor átforgatjuk.
Ha már sül a krumpli, serpenyőben kevés olajat hevítünk, a húsmasszából nagyobb golyókat formázunk, és golyó formában vagy ellapítva kisütjük. (Tipp: készíthetjük szilikon minimuffinsütőben is, akkor annyi a dolgunk, hogy a muffinforma mélyedéseibe adagoljuk a masszát úgy, hogy púpos legyen, mivel ez nem fog megemelkedni úgy, mint a sütemények.)
Csicseriborsó-pástétomos pirítós
Hozzávalók:
- fél teáskanál só
- 1 db vöröshagyma
- 1 db fokhagyma
- 1 teáskanál petrezselyem
- 2 evőkanál olívaolaj
- 5 evőkanál víz
- 2 evőkanál citrom leve
- 25 dkg csicseriborsó konzerv
Elkészítés
A vöröshagymát, a fokhagymát és a petrezselymet felaprítjuk és minden egyébbel együtt egy mély tálba öntjük. Botmixerrel pürésítjük, ízlés szerint reszelt citromhéjjal ízesítjük. Pirítósra kenve a legfinomabb!
Gluténmentes kekszek |